Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Besplatni pregledi pluća u TC Ušće

    Povodom Svetskog dana hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), Respiratorno udruženje Srbije organizovalo je besplatne preglede plućne funkcije na aparatu za spirometriju kao i pružanje saveta lekara u tržnom centru Ušće.

    Tokom celog dana svim građanima su na raspolaganju bili lekari specijalisti za plućne bolesti od kojih su na licu mesta mogli da dobiju savete i informišu se o simptomima HOBP. Osim toga, prolaznici su mogli i da se okušaju na statičnom biciklu koji pokazuje kapacitet pluća i formu učesnika.

    "Hronična opstruktivna bolest pluća je progresivna bolest koja poslednjih godina beleži rast, a najčešće obolevaju pušači stariji od 45 godina. Zabrinjavajuća je činjenica da svaki drugi pacijent koji boluje od HOBP nema odgovarajuću dijagnozu i ne leči se adekvatno."

    U Srbiji se lekovi za dugotrajnu kontrolu bolesti nedovoljno koriste, a nasuprot tome, lekovi za brzo olakšanje tegoba se previše upotrebljavaju. Upravo iz ovih razloga, naša inicijativa je da utičemo na svest građana da se obrate lekaru ukoliko primete neki od simptoma HOBP, rekla je profesorka Branislava Milenković iz Kliničkog centra Srbije.

    Simptomi na koje bi građani trebalo da obrate pažnju su nedostatak daha pri naporu, stezanje u grudima, dugotrajan kašalj i iskašljavanje i zviždanje u grudima.

    Hronična opstruktivna bolest pluća je treći najčešći uzročnik smrti u svetu, odmah posle srčanog i moždanog udara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE