Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vulin: Rad na crno – rak rana društva

    Rad na crno predstavlja rak ranu društva, kako u Srbiji, tako i šire i zato je neophodno neprestano raditi na njegovom suzbijanju i prevođenju u legalne tokove kako bi se radnicima omogućio dostojanstven rad, rečeno je danas na konferenciji "Suzbijanje rada na crno i unapređenje prava zaposlenih".

    Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je, otvarajući konferenciju, da je važno boriti se protiv takvog oblika rada, ističući da je u tom cilju u poslednje vreme povećan broj inspekcijskih nadzora.

    "Rad na crno je majka svih zloupotreba, kao i rizika od smrtnih povreda, eksloatacije čoveka na radu", rekao je Vulin dodajući da je Zakon o radu, koji je usvojen prošle godine, dao veća ovlašćenja inspekciji rada što je veoma značajno u borbi protiv rada u sivoj zoni.

    Vulin je naveo podatak da je od 26. aprila do 31. oktobra, obavljeno 79.081 inspekcijskih nadzora, čime je njihov broj povećan za 18 odsto.

    U toku tih nadzora, inspektori rada zatekli su 17.440 neprijavljenih, rekao je Vulin, ističući da je to poražavajuće, a da je odmah nakon toga njih 13.886 prijavljeno, odnosno prevedeno u stalni radni odnos.

    On je kazao da je važno da se radnici bore za svoja prava, i da im se omogući dostojanstven rad.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE