Energija i putevi vode region ka EU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Energija i putevi vode region ka EU

  Pokrenuti projekti izgradnje saobraćajne i energetske mreže na Zapadnom Balkanu i povezivanje s infrastrukturom Evropske unije bitno će doprineti privrednom rastu, otvaranju radnih mesta i osposobljavanju privreda regiona za uključivanje tržište Unije.

  To je istaknuto na okruglom stolu "Povezivanje Zapadnog Balkana – šta sada?", koji su u Evropskom parlamentu u Briselu organizovali grupa "Evropska narodna partija" u EP i Privredna komora Srbije, na kojem su učestvovali poslanici EP, zvaničnici Evropske komisije i srpske vlade i Privredne komore Srbije.

  Predsednik PKS Marko Čadež je u uvodnom izlaganju istakao da će bez dobre saobraćajne mreže praktično biti nemoguće da se region uključi u zahtevno jedinstveno tržište EU.

  On je podvukao da privredne komore regiona žele da budu i deo rešenja za unapređenje transportnih i energetskih mreža i zato su prošlog meseca u Podgorici ustanovile zajednički mehanizam delovanja u tom cilju.

  Ketrin Vent, vršilac dužnosti direktora za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji, ocenila je da je jedan od krupnih koraka ka priključivanju Zapadnog Balkana EU bilo usvajanje celovitog programa o transportnom i energetskom povezivanju regiona i EU na nedavnom susretu na vrhu EU – Zapadni Balkan, u Beču.

  To će, po njenim rečima, doprineti kretanju robe i ljudi, voditi zapošljavanju i unepređenju biznisa, pospešiti susedske odnose, mir i pomirenje. Konkretno, to znači da se investicije usmere u izgradnju transportnih i energetskih mreža i infrastrukture, što je kamen-temeljac za ekonomsku konkurentnost.

  Vent je ukazala i na to da će izgradnja transportnih i energetskih mreža, uključujući prekogranično povezivanje sa EU, pospešiti i za to nužno zakonodavstvo. Evropska komisija će posebnim mehanizmom pratiti kako se ostvaruju ovi dogovori i projekti, a spremna je da ih delom finansira, objasnila je Vent.

  EU i Evropska investiciona banka su odlučili da izdvoje milijardu evra za projekte energetike i transporta u regionu do 2020. godine, dodala je ona. I, kako je rekla, već u 2015. EU je doznačila 200 miliona evra za kofinansiranje deset projekata ukupne vrednosti 600 miliona evra.

  A to su međumodalni transportni terminali, dva mosta i tri železnička projekta, a u energetici je finansirana izgradnja konektora i jačanje regionalnih prenosnih mreža, zaključila je funkcionerka EK.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE