Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta radite posle posla?

    Bavili smo se pitanjem gde možete da odete posle posla, a da se lepo provedete, napunite energijom i naučite nešto, a ujedno doživite kulturološku senzaciju. Naš sagovornik na ovu temu je režiser Ivan Živković.

    Reditelj filma ’Hadersfild’ i pomoćnik režisera na drugom delu filma i serijala ’Montevideo, bog te video’ govori za BIZLife gde je kultura u Srbiji. On je takođe već neko vreme jedan od predavača  kulturološkog poduhvata koji nudi sadržaje i programe za poboljšanje emocionalne inteligencije na razumljiv i zanimljiv način, pod nazivom The School of Life. Ova škola je nudi novi oblik kulture u Beogradu.

    U kakvom je stanju srpska kultura?

    U mnogome je nalik na opšte stanje u zemlji u kojoj živimo. Haotično, i bez jasne strategije. Ali kultura je žilava, i niče svuda, bez obzira na materijalne uslove, i okruženje.



    Kada dođemo sa posla, na koji način se možemo relaksirati, a u isto vreme i kulturno uzdići?



    Oduvek je bilo opcija za to, možemo pročitati knjigu ili slušati muziku, ali nam svakodnevni život i stalna borba za opstanak, ili prosperitet odvlače pažnju, osećamo se umorno i bezvoljno. Zato je bitno da kulturni sadržaj ima i dozu zabave u sebi, da bi mogli da ga sa zadovoljstvom prihvatimo.



     Koji su epicentri kulture u Beogradu?



    Raduje me ta decentralizacija kulturnih događanja koja se trenutno dešava u Beogradu. Kultura je izašla iz institucija, primorana pre svega lošim materijalnim uslovima. I dok su muzeji zatvoreni godinama, pozorišta gube finansiranje usled krize i političke situacije, bioskopa više i nema izvan šoping molova, kultura se proširila po novim prostorima. Savamala je odličan primer za to, prepuna sadržaja, likovnih, muzičkih, scenskih. To je pokazatelj da je kultura zaista neuništiva, odnosno da je propadanje insitucija ne može utišati ni umiriti.



    Koliko je bitno otvaranje The School of Life-a u Srbiji?

    The School of Life je i nastao kao odgovor na brzinu i površnost svakodnevice. Ona nudi sadržaje koji su zasnovani na kulturnoj tradiciji koja se razvijala kroz istoriju, i približava nam sadržaje iz filozofije, istorije, psihologije, ali i umetnosti. To je nešto što je svuda u svetu manjkavo, a The School Of Life popunjava taj prostor. I ima želju da inspiriše, da probudi razmišljanje, da nam postavi prava pitanja, da se osećamo življe, pa samim tim i bolje.

    Na koji način nas kultura uzdiže i izgrađuje?

    Kultura je odbrana od stresa i pritiska koji svakodnevni život proizvodi. Nije slučajno što je sve više serija i filmova o zombijima. Čovek se u 21. veku jednostavno tako oseća. Kao ljuštura koja je prazna iznutra. To je prostor koji popunjavamo kulturnim sadržajem. Ukoliko taj prostor popunimo kvalitetom, male su šanse da nas zombi virus zarazi.



    Zašto je kultura nerazdvojni deo života?



    Zato što je to osnovna ljudska potreba. Mi imamo potrebu za komunikacijom sa drugima, koju u odsustvu drugih sadržaja popunjavamo razgovorom, šalom, kafom sa društvom, a u moderna vremena sve više i depersonalizovanim kontaktom kroz takozvane socijalne mreže. One su socijalne samo po nazivu, a suštinski su anti-socijalne, zamišljene su da imitiraju ljudski kontakt i socijalne interakcije. Ipak i pored svih pritisaka kultura je žilava i ne da se.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE