Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prisvojili desetine hiljada evra crkvenih priloga?

    Smeni gotovo kompletnog sveštenstva Crkve i Hrama Svetog Save na Vračaru prethodila je višednevna crkvena istraga, zbog sumnje da su pojedini sveštenici ilegalno prisvajali crkveni novac i tako proneverili više desetina hiljada evra, saznaju Novosti.

    Istragu i smenu sveštenstva naložio je lično patrijarh Irinej, koji je prethodno upoznat sa sumnjom da postoje nepravilnosti u rukovođenju finansijama Crkve Svetog Save. Poglavar SPC, kao nadležni arhijerej parohijama u Beogradu, naredio je da se sveštenici saslušaju i provere crkvene knjige.

    Prema saznanjima Novosti, u nameri da dokažu zloupotrebe pojedinih paroha u maloj Crkvi Svetog Save, Hramu i kancelarijama u Parohijskom domu instaliran je i video-nadzor. Angažovani su i ljudi koji su dežurali u oba hrama, posebno u vreme zatvaranja crkve, kako bi nadzirali način na koji se postupa sa prikuljenim novcem.

    Posle uvida u dokumentaciju i uzimanja izjava, svi jereji, đakoni, pa i crkvenjaci, kažnjeni su premeštajem u parohije u okolini Beograda. Osmorica sveštenika dobili su nove adrese u Ripnju, Grockoj, Vrčinu… Na njihova mesta, odlukom patrijarha, dovedeni su mahom mlađi klirici iz drugih parohija.

    Patrijaršija SPC se nije oglašavala o ovom slučaju. Da su u finanasijama Hrama Svetog Save uočene nepravilnosti koje su morale da budu istražene, nezvanično je potvrđeno Novostima u beogradskoj Patrijaršiji.

    Patrijarh Irinej rešen je da istraži sve slučajeve nepravilnog raspolaganja crkvenim novcem, posebno u arhiepiskopiji kojom lično rukovodi. Nije isključeno da će se ceo slučaj naći i pred pravosudnim organima.

    Razmešteni sveštenici su veoma nezadovoljni epilogom ovog slučaja. Prema saznanjima Novosti oni su ogorčeni što Irinej nije istragu sproveo do kraja i obelodanio ko su pravi krivci za proneveru crkvenih para. Većina, zato, smatra da strada – bez krivice.

    Premešteni smo u druge parohije, iako nije do kraja jasno ko je odgovoran za finansijske zloupotrebe, ako ih je bilo, rekao je za Novosti jedan od sveštenika koji je udaljen sa Vračara. Kolektivno smo optuženi da smo uzimali crkveni novac, što ničim nije dokazano.

    Sagovornik Novosti ističe da način na koji su kažnjeni vračarski klirici nije dostojan Crkve, jer postupak nije vođen prema pravilima i uz uvažavanje rezultata rada pojedinih sveštenika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE