Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evo zašto ne treba prodavati Telekom

    Ekonomski analitičar i konsultant za investicije Mahmud Bušatlija smatra da treba odustati od prodaje Telekoma, sve dok se kompanija ne restruktuira i pripremi za privatizaciju u okvirima demokratskih i slobodno tržišnih normi.

    Bušatlija je agenciji Beta rekao da prodaja Telekoma nije od javnog interesa jer bi privatni vlasnik imao monopol u sferi telekomunikacija i fiksne telefonije, smanjio bi broj zaposlenih, poskupeo usluge i iznosio začajni profit iz zemlje.

    "Jedini motiv bilo kog investitora, pa i kupca Telekoma, stvaranje je profita po svaku cenu. Građani od kupca Telekoma ne mogu očekivati da se on ponaša kao dobri samarićanin, koji će na račun svog profita poboljšati i pojeftiniti svoje usluge, a naročito zadržati visoku zaposlenost", rekao je Bušatlija.

    Iz Vlade Srbije više puta je obrazloženo da je prodaja Telekoma neophodna zbog prevremenog vraćanja kredita sa visokom kamatom i ulaganja u profitabilnije ili korisnije projekte, podsetio je Bušatlija i istakao da to nije dovoljan razlog za prodaju i da trenutno profitabilniji projekti od telekomunikacija ne postoje u našoj ekonomiji, niti će postojati za dugi period ispred nas.

    >>>>STA: Slovenci i Ameri predali ponudu za Telekom

    Korisnijim projektima bi se mogli smatrati industrijski koji bi zapošljavali radnike, ali takvih projekata nema, dodao je on.

    Bušatlija je podsetio da se prodajom Telekoma prodaje Mt:s operater mobilne telefonije, koji i po broju priključaka i prihodu premašuje 50 odsto od tržišnog udela, ima dominantan položaj na tržištu mobilnih telekomunikacionih usluga.

    Zatim, dodao je on, prodaje se operater fiksne telefonije koji drži 95 odsto fiksnih priključaka u Srbiji, dakle apsolutni monopol koji će omogućiti novom vlasniku da i dalje povećava cenu usluga, smanjuje broj zaposlenih, potpuno zanemari investicije i tako stečeni profit iznosi van ove zemlje, kao što je iskustvo okolnih zemalja pokazalo.

    "Uostalom, jedini gori monopol od državnog je privatni monopol", ocenio je Bušatlija. Stoga navodi da je neophodno je restrukturiati preduzeće i to tako što će se formirati nekoliko privrednih subjekata.

    "Iz Telekoma se moraju izdvojiti najmanje dva operatera fiksne telefonije, da bi se razbio monopol i nedozvoljena koncentracija i da bi se stvorio ambijent za tržišnu konkurenciju. Takođe, mora se izdvojiti i lokalni mobilni operater. Po okončanju restrukturiranja i formiranja holdinga, svako izdvojeno preduzeće može biti delimično privatizovano", rekao je Bušatlija.

    Privatizacija svakog od novih privrednih subjekata moguća je, kaže Bušatlija, ali pod uslovom da se stvore čvrsti okviri kontrole nezavisnog regulatornog tela, koje bi propisivalo obim, kvalitet i maksimalnu cenu usluga, kontrolisalo sprovođenje i sankcionisalo nepridržavanje i zloupotrebu tih odredbi.

    "Ovim načinom privatizacije postiže se apsolutna zaštita javnog interesa, bez prodaje i trajnog gubitka državnog kapitala", ocenio je Bušatlija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE