Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpski Fiat `u leru` svake druge nedelje

    Radnici fabrike Fiat Chrysler Automobili u Kragujevcu vratiće se na posao u sve tri smene u ponedeljak 16. novembra, posle jednonedeljne pauze, zbog neodostatka posla i smanjene tražnje automobila.

    Predsednik Samostalnog sindikata FCA Srbija Zoran Marković je rekao da su zbog nedostatka posla radnici fabrike automobila u Kragujevcu, u kojoj se proizvodi model fijat 500L, od sredine septembra počeli da idu na plaćena odsustva.

    "U oktobru je svaka druga sedmica bila neradna, tako je počeo i novembar. Sada se u fabrici rade nedeljni planovi, pa smo blagovremeno obavešteni o tome kada se neće raditi", rekao je on.

    Marković je dodao da je fabrika pri kraju realizacije plana proizvodnje za ovu godinu, kao i da je poznato da FCA ne proizvodi za zalihe, već prema tražnji.

    "Problem je što nema najavljenog izvoza na rusko tržište, a smanjena je potražnja automobila na severnoameričkom tržištu", rekao je Marković i dodado da će u fabrici u Kragujevcu ove godine biti dvostruko više neradnih sedmica nego 2014. godine.

    "Jedino rešenje je, mnogo puta smo na to ukazivali i predstavnicioma Vlade Srbije, u proizvodnji drugog modela u Fiatovoj fabrici u Kragujevcu. Bez toga nema kontinuiteta proizvodnje, niti njenog povećanja", rekao je Marković.

    "Vučiću, to što radiš nije dovoljno"

    Sindikat kompanije FCA Srbija (FCAS) zatražio je od Vlade Srbije da hitno obezbedi normalno funkcionisanje Nadzornog odbora te kompanije.

    Time bi, veruju sindikalci, bili stvoreni uslovi za brže i efikasnije rešavanje problema u kragujevačkoj fabrici, u kojoj se, zbog slabijeg plasmana na američkom tržištu i izostanka najavljivanog izvoza Fiata 500L u Rusiju, planovi proizvodnje prave na nedeljnom nivou, dok su zaposleni svake druge sedmice na prinudnom odmoru, piše Danas.

    U sindikatu FCA Srbija tvrde da Nadzorni odbor fabrike, zbog "neodgovornosti Vlade", odavno ne funkcioniše, pošto je prethodni predsednik NO Danilo Cicmil još pre nekoliko meseci podneo ostavku, dok novoimenovani čelnik tog organa Miloš Petrović, koji je i državni sekretar u Ministarstvu privrede, čeka saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije.

    "Vlada mora da se posveti privredi, u kojoj je situacija sve gora. Mi iz Fiata konkretno tražimo da stvori uslove za funkcionisanje organa upravljanja fabrike kako bi država Srbija, kao vlasnik trećine kapitala, mogla aktivno da se uključi u rešavanje problema i projektovanje budućnosti kompanije."

    Pozdravljamo to što premijer Aleksandar Vučić pokušava da nam obezbedi izvoz Fiata 500L na rusko tržište, ali je to apsolutno nedovoljno, kažu u sindikatu i poručuju da će, ukoliko Vlada napokon ne počne da se bavi i situacijom u toj kompaniji, biti prinuđeni da "preduzmu određene mere".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE