Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li nam je potrebno dualno obrazovanje?

    Prelazak na dualni sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, sličan onom u Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji, obezbediće kvalifikovanu radnu snagu za potrebe privrede, rečeno je na predstavljanju studije izvodljivosti uvodenja tog vida obrazovanja.

    U našoj zemlji trenutno postoji jaz između potreba tržišta rada i znanja i veština koje pruža formalni obrazovni sistem, pa je obezbeđivanje kvalifikovane radne snage jedan od ključnih izazova u narednom periodu, rečeno je na skupu u Privrednoj komori Srbije.

    Ministar privrede Željko Sertić kazao je da je kvalifikovana radna snaga važna u svim zemljama gde je privreda u razvoju ili na visokom nivou, a još značajnija u državama kao što je Srbija gde se sprovode reforme i na korak do, kako je rekao, postizanja ozbiljnih razvojnih projekata.

    "Mi smo nekada imali dobro razvijeno tržište radne snage i sistem obrazovanja i bili smo ponosni na to… Imali smo sličan sistem dualnom obrazovanju, ali smo raznim reformama sve to unazadili", rekao je Sertić, dodajući da trenutno praktična nastava izgleda "smešno".

    On je ukazao da mi moramo da vratimo srednjoškolsko, zanatsko obrazovanje na način na koji smo imali nekada, uzmemo najbolje primere prakse zapadnoevropskih zemalja i napravimo sistem održiv na duži rok.

    Predsednik PKS Marko Čadež naveo je da sadašnje stanje na tržištu rada karakteriše nesklad između potreba za kvalifikovanim radnicima određenih profila i njihove raspoloživosti.

    "Kvalifikacije radnika nekada nisu pravi odraz njihovog znanja, veština i sposobnosti, posebno kada su u pitanju proizvodna i zanatska zanimanja. Rešenje je dualni model obrazovanja koje uspešno sprovode Nemačka, Austrija, Švajcarska…", istakao je Čadež.

    On je napomenuo da smo slična iskustva u daljoj prošlosti imali i mi, međutim sadašnji sistem srednjeg i stručnog obrazovanja karakteriše učenje u učionicama.

    Ambasador Nemačke u Srbiji Axel Dittmann istakao je da je Srbija na dobrom ekonomskom putu i da očekuje više nemačkih investitora, dodajući da oni traže dobro obučenu radnu snagu.

    Oni imaju veliku potrebu za zanatlijama, električarima i drugim tehničkim profilima sa stručnim iskustvom, naveo je Dittmann.

    Na predstavljanju studije rečeno je da je uočeno da u Srbiji ima veliki broj učenika u srednjem obrazovanju, ali da ima manjak učenika u manje atraktivnim profilima, kao i da mnogi obrazovni profili nisu ažurirani i da nedostaje praktična nastava i učenje u kompanijama.

    Rečeno je i da je ponuda radne snage neusklađena sa tražnjom i da je zbog toga visoka stopa nezaposlenosti.

    Naglašeno je i da PKS može da ima veliku ulogu u promenama koje vode ka uvođenju dualnog sistema obrazovanja u Srbiji, kroz uveravanje poslodavaca i kompanija o značaju učešća u programu tog sistema, ali i da identifikuje zanimanja kojima su hitno potrebna kvalifikovani radnici ili moderan nastavni program.

    Studiju izvodljivosti dualnog sistema obrazovanja u Srbiji uradio je GIZ, a podržalo Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Nemačke.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE