Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina i SAD usporavaju svet

    Bonitetska agencija Moody's upozorila je da su usporavanje svetskog rasta zbog Kine i moguće podizanje referentne kamatne stope u SAD dva ključna razloga zbog kojih bi sledeće godine mogla smanjiti kreditne rejtinge više zemalja.

    Moody's je naveo da bi odluka američke centralne banke o podizanju referentne kamatne stope, što bi bilo prvo podizanje u preko devet godina, moglo da pogodi zemlje u razvoju, pošto su investitori koristili niske kamate u SAD za pozajmljivanje novca da investiraju u riskantnije privrede širom sveta.

    Veće kamatne stope bi mogle povećati neizvesnost u Turskoj, Tunisu, Venecueli i Argentini, koje su poslednjih godina imale korist od stranih investicija, naveo je Moody's.

    Moody's je upozorio da bi naglo usporenje rasta u Kini moglo imati "široke implikacije i negativno uticalo na trgovinske partnere i privrede koje veoma zavise od izvoza sirovina".

    Kina je bila glavna pogonska snaga svetske ekonomije prethodnih par godina, ali je njen privredni rast sada usporen. Iako se očekuje da će njena privreda rasti šest do sedam odsto sledeće godine, to je manje nego ranije.

    Pošto je Kina najveći potrošač energenata i sirovih materijala, usporenje njene privrede je gurnulo na dole cene nafte i sirovina, što je pogodilo njihove izvoznike.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE