Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Premijeru, ništa od jeftinih stanova?

    Pre više od godinu i po dana premijer Aleksandar Vučić najavio je da će do kraja 2015. godine biti sagrađeni jeftini stanovi, koje bi građani mogli da kupe na kredit, a mesečna rata bi bila 120 do 130 evra sa 3,2 odsto kamate.

    Pominjalo se i da bi ih gradila kompanija Arabtec. Međutim, dalje od najava, nije se odmaklo. Onima koji se nadali jeftinim stanovima od 380 evra po kvadratu, koje je lani obećao premijer Vučić, ostalo je da se nadaju da će nekad početi da se grade.

    Kako N1 podseća, premijer je najavio da će već krajem ove godine biti stanova koji će na kredit, uz kamatu od 3,2 odsto moći da se otplaćuju ratom od oko 120 evra.

    Hoće li, iz vlade nema odgovora. Stanova ima u Srbiji, ali oni nisu jeftini, bar ne za one sa prosečnom platom. Sa ovakvim cenama stanova i ovakvim primanjima, nov stan je za mnoge nedostižan.

    Tržište, sa druge strane ništa ne krije. Bolji stanovi u Beogradu ne koštaju manje od hiljadu evra po kvadratu, često i mnogo više. U unutrašnjosti su nešto jeftiniji, ali u poređenju sa tamošnjim primanjima, jednako nedostupni.

    Stručnjaci kažu i da bi jeftinih stanova moglo da bude, ako bi se država odrekla svojih taksi. "Takva masovna tipska stanogradnja bi itekako značila da se pokrene proizvodnja.

    Automatski bi se izbeglo i crno tržište, jer bi se dugoročno radilo i ljudi bi redovno bili zapošljavani po svim pravilima. Ovako je crno tržište itekako prisutno", smatra Goran Rodić iz građevinske komore Srbije.

    Prema pojedinim računicama, u zavisnosti od kvaliteta, cena izgradnje stanova mogla bi da bude od 350 do 500 evra po kvadratu. Naravno, takva gradnja bi poremetila tržište, pa poznavaoci upozoravaju da treba računati i na otpor sadašnjih investitora.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE