Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Savetnik premijera među zainteresovanima za Lutriju

    Vlada Srbije konsultuje se sa nekoliko stranih kompanija koje bi kroz javno-privatno partnerstvo preuzele rukovođenje Lutrijom Srbije, piše Blic.

    Ovaj list ranije je pisao da je za Lutriju zainteresovana i firma „Novia“, u kojoj je jedan od direktora Alfred Gusenbauer, savetnik premijera Aleksandra Vučića.

     Izvor Blica kaže da je u igri nekoliko modela javno-privatnog partnerstva, ali da je Vlada najbliža rešenju koje je primenjeno u slučaju Air Serbia i „Železare“.

    Kako je Blic pisao, jedan od uslova „Novie“ za saradnju jeste da sve kladionice u Srbiji koriste video lutrijske terminale (VTL) koje proizvodi s „Noviom“ povezana firma „Novomatic“. U Vladi Srbije potvrđuju da se razmišlja o uvođenju VTL, ali negiraju mogućnost monopola.

    Svrha uvođenja terminala bi bila da se ispune ambicije Vlade za uvođenje nadgledanja aktivnosti svih aparata za igre na sreću u Srbiji. Vlada se obavezuje da zadrži kontrolu i vlasništvo nad dozvolom i brendom Lutrije, kao i tehničku infrastrukturu, uključujući servere Lutrije pod svojim obezbeđenjem, koje će i dalje biti pod Vojnotehničkim institutom – objašnjavaju u Vladi.

    Broj aparata za igre na sreću na crnom tržištu u Srbiji isti je kao broj registrovanih, a reč je o oko 22.000. Procenjuje se da se zbog sivog tržišta svakog dana gubi više od 15 miliona dinara, odnosno čak 50 miliona evra godišnje!

    „Samo na pomen ideje o uređivanju tržišta igara na sreću u skladu sa svetskom praksom i standardima digla se kuka i motika. Novim sistemom bi se uveli i potpuna kontrola i suzbijanje sivog tržišta,“ kažu za Blic u Vladi i podsećaju da je pre nekoliko meseci Poreska uprava zaplenila više od 170 nelegalnih mašina u kockarnicama u Vranju i okolini.

    Vučić: „Novomatic“ se protivi merama Vlade

     Kompanija “Novomatic” potpuno se protivi primeni mera za koje se Vlada zalaže, izjavio je juče premijer Aleksandar Vučić, reagujući na pisanje “Blica” o planu Guzenbauera da proširi posao na Srbiju.

    „Svi hoće da zaštite svoje tržište. Problem je u onima koji drže kockarnice i kladionice i hoće da nastave da se sve radi na crno. Hoće da budu van sistema,“ rekao je Vučić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE