Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ovo su najprosperitetnije zemlje i evo gde je tu Srbija

    Norveška je ponovno proglašena najprosperitetnijom zemljom na svetu, pokazalo je ovogodišnje istraživanje Indeksa prosperiteta, na kom je Srbija u "crvenoj" zoni, na 73. mestu.

    Izveštaj koji obuhvata 142 zemlje sastavlja britanski Legatum institut, a kako bi gradirali prosperitet, ocenjivalo se osam kriterijuma – privreda, preduzetništvo i prilike, vlada, obrazovanje, zdravlje stanovnika, sigurnost, lične slobode i društveni kapital.

    Norvešku sledi Švajcarska, dok je Danska na trećem mestu. SAD je na 11. mestu, a Velika Britanija na 15. Ta zemlja je doživela veći pad, dok je Singapur, koji ima najjaču ekonomiju, pao na 17. mesto zbog lošijeg nivoa ličnih sloboda i socijalne kohezije.

    Srbija je na 73. mestu i u regionu je jedino prosperitetnija od Albanije i Bosne i Hercegovine, koje su zauzele 83, odnosno 86. poziciju.

    Slovenija je ubedljivo najprosperitetnija bivša jugoslovenska republika, sa plasmanom na 25. mestu, a sledi je Hrvatska na 53, Crna Gora na 60. mestu i Makedonija koja zauzima 65. poziciju na listi prosperiteta.

    Kada su u pitanju konkretni kriterijumi, Srbiju "vade" obrazovanje koje je na 45. mestu i zdravlje stanovnika(55), ali i bezbednost(64) i lične slobode(59), takođe, drže plasman na toj 73. poziciji, koju ka dnu najviše "vuku" ekonomija(121) i društveni kapital(107), dok je vlada na 77. mestu.

    Ipak, u odnosu na prošlogodišnji izveštaj Srbija je napredovala za četiri mesta, s obzirom na to da je u 2014. godini bila na 77. mestu. I tada je bila najbolje ocenjena u domenu obrazovanja (55), a najgore u ekonomiji (130).

    U oblasti preduzetništva je zauzimala 77. mesto, Vlade 81, zdravstva 57, bezbednosti 64, ličnih sloboda 74, a društvenog kapitala 96. mesto.

    Najprosperitenije zemlje sveta:

    1. Norveška
    2. Švajcarska
    3. Danska
    4. Novi Zeland
    5. Švedska
    6. Kanada
    7. Australija
    8. Holandija
    9. Finska
    10.Irska

    Foto: printscreen

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE