Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Poremetiti odnose sa Rusijom je samoubistvo`

    Ekonomski interesi Srbije prema Rusiji, naročito u oblasti energije i energetskog snabdevanja, toliko su jaki da bi bilo "saoubilački" za Srbiju da naruši odnose sa Rusijom, ocenio je danas profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković.

    Visković je danas za RTS rekao da se u odnosima prema Rusiji kojoj su SAD i Evropska unija uvele sankcije zbog sukoba u Ukrajini, "nijedna država EU ne bi drugačije ponašala da je na mestu Srbije".

    "Iako imamo jasan strateški pravac integracija u EU, Srbija želi da zadrži dobre odnose sa drugim partnerima. Nemamo nikakav razlog da kvarimo te odnose, jer neko iz EU i SAD želi da to radimo sa njima", rekao je Visković.

    Komentarišući izjavu premijera Srbije Aeksandra Vučića da je prijateljstvo Srbije i Rusije zasnovano na racionalnim osnovama, Visković je rekao da su u međunarodnim odnosma primarni ekonomski intresi i da je želja predsednika Vlade bila da ukaže da dve zemlje ne vezuju samo emocije.

    "Svaka pametna država vodi spoljnu i spoljno-ekonomsku politiku tako da štiti intrese svojih firmi", kazao je on i dodao da je najača poruka posete srpske delegacije na čelu sa premijerom Vučićem Moskvi "da Srbija nastavlja politiku da ima dobre odnose sa svima sa kojima je to moguće".

    Visković je ocenio da su ekonomski interesi Srbije prema Rusiji, naročito u vezi sa energijom i energetskim snabdevanjem toliko jaki da bi bilo "samoubilački" za Srbiju da naruši te odnose svojom voljom. 

    Foto: Rts screenshot

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE