Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slobodna zona Beograd `prošla` Vladu

    Vlada planira otvaranje prostora za investitore na dve lokacije kraj Beograda, i to "Barič", na prostoru holdinga "Prva iskra" i "Reva", na Paliluli.

    Vlada Srbije i Ministarstvo finansija planiraju da otvore novu slobodnu zonu – "Beograd". Za ovu namenu su već obezbeđene dve lokacije i to "Barič", na prostoru holdinga "Prva iskra" i "Reva", na Paliluli. Kako Novosti saznaju, ovaj predlog je prošao Vladu.

    Površina industrijske zone "Barič" je 220 hektara, a za oko 41 hektar već postoji zainteresovani investitor. Ova lokacija je već pominjana kao "adresa" ulaganja kineske kompanije Meita, gde bi se proizvodili metalni odlivci.

    Početkom maja mediji su pisali i o odluci Vlade da se zemljište ekspropriše radi zaštite životne sredine. Pre toga, sredinom marta, Vlada je odvojila 120 miliona dinara kako bi se sa lokacije uklonilo oko 750 tona opasnog otpada.

    U ovoj industrijskoj zoni planiran je robno-transportni centar i razvoj teretnog pristaništa na Savi, sa savremenom pretovarnom infrastrukturom. Lokacija "Reva" je infrastrukturno opremljeno zemljište površine oko 56 hektara, obuhvata prostor između Pančevačkog puta, reke Dunav i novoplanirane luke.

    Poseban značaj osnivanja slobodne zone ogleda se u zapošljavanju nove radne snage. Jedan od prvih investitora u ovoj zoni planira da u prvoj fazi zaposli 550 radnika, a u drugoj još 220, saznaju Novosti. Projekat osnivanja Slobodne zone "Beograd" je ekonomsko-finansijski izvodljiv, racionalan i profitabilan.

    Poslovanje u slobodnim zaonama podrazumeva određene povoljnosti za kompanije. U 2014. godini izvoz iz slobodnih zona iznosio je 2,12 milijardi evra. Učešće izvoza robe proizvedene u slobodnim zonama u ukupnom izvozu Srbije u 2014. godini iznosilo je 19 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE