Bitkoin sve bliži standardnim valutama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bitkoin sve bliži standardnim valutama

  Najviši sud Evropske unije presudio je da virtuelnu valutu bitkoin treba izuzeti iz poreza na dodatu vredenost, čime je napravljen značajan korak ka definisanju te sporne kriptovalute kao novca.

  Evropski sud pravde saopštio je da nema razloga da se transakcije s bitkoinima tretiraju različito od transakcija sa "valutama, novčanicama i novčićima".

  Sud je doneo odluku posle žalbe jednog švedskog državljanina koji je želeo da obezbedi usluge menjančice za bitkoin i druge tradicionalne valute, uz argument da bi ta usluga trebalo da bude izuzeta iz PDV.

  Regulatori u više zemlja su pokušavali da deifinišu bitkoin koji je napravljen kao digitalan novac, ali je zbog velikih fluktuacija u vrednosti tretiran više kao roba nego kao sredstvo plaćanja.

  Odluka Evropskog suda pravde dala je podsticaj i naporima Velike Britanije da londonski Siti bude centar bitkoin trgovine, budući da su trgovci strahovali da bi oporezivanje od preko 20 odsto moglo teško da ugrozi to tržište, piše Financial Times, koji navodi da su britanske poreske vlasti ocenile da bi trgovanje bitkoinima trebalo da bude izuzeto od PDV.

  OVa presuda bi mogla primorati neke članice EU, poput Nemačke, Švedske i Finske, da promene stav da bitkoin treba tretirati kao robu.

  Bitkoin omogućava neposredne transakcije, plaćanje robe i usluga i razmenu novca bez banaka, kreditnih kartica i drugi treće strane. Iz istog razloga su i kriminalci počeli da koriste bitkoine.

  Obični korisnici kupuju virtuelne valute preko internet menjačnica, koje onda čuvaju u takozvanim "novčanik" programima na svojim kompjuterima. Zbog komplikovane tehnologije, teško je ustanoviti koliko ljudi na svetu poseduje bitkoine.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE