Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blic: Šta donosi nacrt Zakona o platama?

    Najmanja plata u javnom sektoru iznosiće oko 22.000 dinara, a najveća 155.000 dinara, piše "Blic" na osnovu uvida u nacrt zakona o platama.

    Zakon bi trebao da stupi na snagu 1. januara 2016. godine, a "Blic" piše o glavnim novinama ovog zakona.

    Svi koji platu primaju iz državnog budžeta biće raspoređeni u 60 platnih razreda, najmanji će biti jedan, a najveći sedam i po, navodi se u nacrtu Zakona o platama u koji je “Blic” imao uvid i koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2016. godine.

    Prema planu, Zakon treba da stupi na snagu 1. januara 2016. godine, dok će član osam koji predviđa da osnovica za obračun plata u lokalnim samoupravama i pokrajinama ne sme biti veća od one koja je na republičkom nivou, početi sa primenom usvajanjem budžeta za 2017. godinu.

    “Namera je da se za isti posao bez obzira na to da li se radi u ministarstvu, državnoj agenciji ili instituciji dobija ista plata. Tako će, recimo, svi pravnici ili ekonomisti biti u istoj kategoriji. Ranije se njihova mesečna zarada razlikovala i po 30.000 do 40.000 dinara” kaže sagovornik Blica.

    Ovaj sagovornik je dodao i da su među platama u javnom sektoru velike neujednačenosti, jer u celom sistemu postoji 2.200 radnih mesta, preko 10 osnovica i oko 900 koeficijenata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE