Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Biti strpljiv ili nestrpljiv, pitanje je sad!

    TEKST: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

    Da li vam je poznat bar jedan od sledećih scenarija?

    • Na autobuskoj stanici čekate već 15 minuta svoj autobus, dok su uzastopno prošle tri trole koje vas ne vode na željenu destinaciju.

    • Na semaforu je žuto svetlo baš kada treba da prođete, a u ogromnoj ste žurbi. Uh, sad treba da čekate još par minuta dok ne zasija zeleno.

    • Čekate na red u birokratskoj ustanovi, a taman kada ste pristupili šalteru, radnica vam je saopštila da je sistem “pao”. A uz to vam fali i jedan papir…

    Pa ko i ne bi izgubio strpljenje posle svega ovoga!

    U današnje brzo doba, olako izgubimo strpljenje čak i kada nas jedan klik na internetu dovede na traženu stranicu za četvrtinu sekunde duže nego što smo očekivali. Toliko su se pomerile granice strpljenja, tako da nije ni čudo što kada čekamo na nešto duže od minut, počnemo da lupkamo nogom o pod, nervozno gledamo na sat i uzdišemo.

    Kako da ne izgubite strpljenje

    Strpljenje je vrlina koja ne krasi mnoge. Pitate se, kako ga povratiti (ako ste ga izgubili), kako ga stešći (ako ga nemate)… Sledeći jednostavan savet će vam pomoći da ojačate strpljenje: dok čekate na svoj red i znate da to ne možete promeniti, nemojte čekati. Umesto toga, uvek pri ruci imajte knjigu, notes ili obavite važan telefonski poziv, kako ne biste gubili vreme i strpljenje. Upotrebite vreme koje vam je na raspolaganju na efektan način, tako ćete se osećati zadovoljniji i ređe će se desiti da padnete u iskušenje, tj. nestrpljenje.

    Strpljenje i pravi trenutak

    Nekada ste nestrpljivi ne samo da dođete na red, već i da stignete do nekog većeg cilja, da se to što želite konačno desi. Međutim, koliko često pomislite da možda tada kad vi to želite i nije najbolji trenutak da vam se san ostvari? Sami krojite svoju sudbinu, ali ponekad jednostavno niste u mogućnosti da učinite da se nešto desi pre nego što dođe pravi trenutak. Treba biti strpljiv i uporan, verujući da ćete uz odgovarajuće radnje blagovremeno stići do cilja. 

    Zašto da budete strpljivi?

    Zato što strpljenje donosi pozitivniju energiju, bolje utiče na vaše zdravlje od nestrpljenja i jača vašu samokontrolu. Takođe, strpljenje vas uči da ne možete uvek istog trenutka imati sve što poželite, već da treba da budete zahvalni za ono što imate sada i da strpljivo stremite ka svojim ciljevima.

    Kako se vi borite sa (ne)strpljenjem? Koje su to praktični saveti koje biste preporučili za one koji žele da budu strpljiviji?

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE