Privrednici: Srbija za poslovanje rizičnija ove godine nego 2014.

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Privrednici: Srbija za poslovanje rizičnija ove godine nego 2014.

  Privrednici smatraju da je poslovanje u Srbiji u prvih osam meseci ove godine značajno rizičnije nego u 2014. godini, saopštila je danas Mreža za poslovnu podršku.

  To su rezultati ankete menadžera 224 kompanije u 12 privrednih grana koje ukupno zapošljavaju 12.992 radnika.

  Anketa je pokazala da je prosečan pad prometa u odnosu na prethodnu godinu 14,32 odsto, što je posledica smanjene kupovne moći građana i veće konkurencije u sivoj zoni. U poređenju sa 2008. godinom pad prometa je 41,5 odsto.

  Menadžeri su ukazali, kako je navela Mreža, da su povećani nameti na poslovanje "jer lokalne samouprave ne uzimaju u obzir da su opali prihodi firmi već traže nerealno visoke iznose da bi iz toga finansirali svoje prekobrojno činovništvo i lica zaposlena po stranačkoj liniji".

  Dodaje se da je Srbija jedina zemlja u Evropi gde finansijski izveštaji firmi za 2014. kasne već šest meseci, što stvara ogromnu nesigurnost u poslovanju jer privrednici ne mogu da procene sa kojim firmama da posluju.

  "Privrednici su reforme ocenili kao veoma spore, kao i da je broj zakona i podzakonskih akata veliki, a mnogi poslovi ne mogu da se obave elektronskim putem, tako da brojne birokratske procedure i čekanja na odgovore nadležnih institucija usporavaju i poskupljuju poslovanje", navodi se u saopštenju Mreže.

  Zamerke su i što banke sve teže pozajmljuju novac i što su prosečne kamate na kredite od osam i 15 odsto, a istovremeno država za kašnjenja u uplati poreza, doprinosa i drugih naknada uzima kamatu od 16 odsto godišnje.

  Anketirani privrednici su potvrdili da je sve veći broj stranih kompanija koje su nezadovoljne radom firmi otvorenih u Srbiji, pošto su troškovi poslovanja visoki, a dobite sve niža ili se posluje sa gubitkom.

  "Neke od stranih kompanija ograničile su svoje poslovanje u Srbiji, odustale od daljih ulaganja i čak razmatraju da zatvore svoje kancelarije, a da robu u Srbiju plasiraju iz susednih zemalja, članica CEFTA, gde je poslovanje jeftinije", upozorila je Mreža za poslovnu podršku.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE