Za dva meseca 30.000 državnih plata manje?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za dva meseca 30.000 državnih plata manje?

  Državni sektor će do sredine decembra imati oko 30.000 manje zaposlenih nego na kraju 2014. godine, piše Blic.

  Naime, kako Blic saznaje, otpuštanje 9.400 prekobrojnih (4.900 u javnoj upravi i 4.500 u lokalnoj samoupravi) mora da se obavi u roku od dva meseca. Na to treba dodati i više od 20.000 onih koji su otišli ili se spremaju za odlazak u penziju.

  Vlada bi tokom naredne nedelje trebalo da donese tri odluke koje omogućavaju da se proces smanjenja broja zaposlenih za ovu godinu sprovede do kraja. To su odluke o maksimalnom broju zaposlenih u javnoj upravi, o maksimalnom broju radnika u javnim službama i u lokalnim samoupravama.

  U svim resorima je u prethodnom periodu bilo vrlo napeto. Iz Vlade je stigla naredba da se planira što restriktivniji broj zaposlenih. U penziju treba da idu sve žene koje su ove godine napunile 60,5 godina života, dok muškarci i dalje mogu da rade dok ne napune 65 godina.

  Ovo rukovodiocima olakšava posao jer će na spisku imati manje ljudi, ali se postavlja pitanje ko će raditi njihov posao. Bliži se dan kada resori moraju da dostave Vladi maksimum zaposlenih i nervoza je sve veća, objašnjava izvor Blica iz Vlade.

  Još uvek se čeka da konačan broj zaposlenih dostave Ministarstvo kulture i Ministarstvo pravde.

  O predlozima svih ministarstava svoj stav treba da daju Ministarstva finansija i državne uprave. Nakon toga, Vlada će razmatrati pomenute odluke, a svi će imati rok od 60 dana da broj zaposlenih svedu na dogovoreno, kaže isti izvor. 

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE