Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučić: Kinezi možda već u novembru u Železari

    Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se vode ozbiljni razgovori sa jednom kineskom kompanijom o prodaji Železare Smederevo i da bi taj posao mogao da bude završen u novembru.

    "Čuli smo da bi oni uložili ogroman novac, samo 120 miliona dolara išlo bi u galvanizaciju i ako bismo to uspeli, to bi značilo veću proizvodnju i drastičan rast bruto domaćeg proizvoda. Čim smo interesantni Kinezima to znači da imamo budućnost", naglasio je Vučić.

    Podsetio je da 9. oktobra treba da bude pokrenuta proizvodnja u drugoj visokoj peći u Železari, što će biti od presudnog značaja za povećanje industrijske proizvodnje i BDP.

    Premijer je rekao da će pokretanje druge visoke peći direktno uticati na povećanje od 0,3 do 0,4 odsto BDP, ističući da je cilj Vlade da svih 5.000 radnika Železare ostane na svom poslu i da se poveća proizvodnja.

    Vučić je najavio i da bi u novembru trebalo da sa Kinom bude potpisan ugovor za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte.

    Deficit u septembru sedam puta manji od planiranog

    Deficit budžeta u septembru manji je čak sedam puta od onoga što je projektovano sa Međunarodnim monetarnim fondom, izjavio je Vučić i precizirao da u tom mesecu iznosi 3,6 milijardi dinara.

    Premijer je naglasio da bi MMF, prema dogovoru, bio zadovoljan i sa deficitom od 25 milijardi dinara, ali je on gotovo sedam puta manji. "Plaši nas jedino kako ćemo to uspeti da održimo sledeće godine, uz povećanje plata i penzija", rekao je Vučić.

    Premijer je dodao da će Vlada iz budžeta morati da izdvoji 11,6 milijardi za, kako kaže, pljačku koju su bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac i ostali napravili vojnim penzionerima, ali i naglasio da će ti penzioneri u četiri rate dobiti svoj novac.

    Vučić kaže da je godišnji budžet njegovog kabineta 35,2 miliona dinara. Premijer je to rekao odgovarajući na pitanja novinara o navodima Pokreta "Dosta je bilo" Saše Radulovića da je budžet Kabineta premijera povećan i to na račun budžetske rezerve.

    Budžet svog kabineta uporedio je sa troškovima kabineta svojih prethodnika, te naveo da je budžet Kabineta Vojislava Koštunice 2008. godine bio 59,9 miliona dinara, Mirka Cvetkovića 39,9 miliona, Dačića 42,3 miliona…

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE