10 srpskih banja uskoro na tenderu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  10 srpskih banja uskoro na tenderu

  Na tenderu za prodaju uskoro bi se moglo naći 10 srpskih banjskih lečilišta, u kojima je zaposleno oko 2.400 radnika.

  Agencija za privatizaciju je angažovala konsultantsku kuću Beokoneks, koja bi trebalo do polovine decembra da proceni kakva je trenutna situacija u specijalnim bolnicama i da predloži modele za njihovu prodaju.

  U dokumentu koji izradi savetnik videće se šta je tačno to što se investitorima nudi, ali i koja je cena ispod koje se banje na tržištu ne smeju ponuditi.

  Konsultantska kuća će napraviti procenu u specijalnim bolnicama Bujanovac, Banja Koviljača, Niška Banja, Zlatibor, Sokobanja, Ribarska Banja u Kruševcu, Merkur u Vrnjačkoj Banji, Gejzer u Sijarinskoj Banji, kao i u Institutu za lečenje i rehabilitaciju u Niškoj Banji i u Termalu u Vrdniku. U ovim lečilištima zaposleno je oko 2.400 radnika.

  Privatizacioni savetnik za 10 banja izabran je polovinom jula, a trenutno je u toku postupak prikupljanja dokumentacije i podataka o specijalnim bolnicama, objašnjavaju u Agenciji za privatizaciju.

  Angažovana konsultantska kuća radi na izradi privatizacione dokumentacije, a dalji tok postupka privatizacije navedenih specijalnih bolnica i instituta, koji se nalaze u našem portfoliju, sprovešće se u skladu sa odredbama Zakona o privatizaciji.

  Vladan Vešković, sekretar Udruženja banja Srbije, kaže da ova organizacija nije apsolutni protivnik prodaje, ali da se od 2007. godine bori protiv brzoplete privatizacije.

  "Neophodno je da se dobro razmisli šta ponuditi na prodaju, a šta ne. Mi smo protiv kompletne prodaje specijalnih bolnica i smatramo da bi država trebalo da ostane većinski partner. Pre tog procesa neophodno je napraviti strategiju razvoja banjskog turizma."

  Koliko je nama poznato, zasad država nema nijednog ozbiljnog investitora za ova lečilišta. Ukazivali smo na to da polovina banja radi veoma dobro i naš stav je da u njih država treba da ulaže, kaže Vešković, napominjući da bi trebalo dobro razmisliti kako će biti sproveden postupak privatizacije banja, jer ne bi bilo dobro da sve one postanu spa-centri.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE