Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dogodine još jeftiniji gas

    Cene gasa u Srbiji pašće za još 10 odsto u 2016. godini, ako se zadrži sadašnji odnos kursa evra i dolara, rekao je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

    Bajatović je na konferenciji za novinare povodom 10 godina poslovanja Srbijagasa, rekao da će cena gasa koja je sada oko 210 dolara za 1.000 kubnih metara, u sledećoj godini pasti na 170 dolara i da će u naredne dve godine ostati niska cena.

    Cena gasa naredne godine trebalo bi da iznosi 34 dinara po metru kubnom, rekao je Bajatović i dodao da će niža cena gasa uslediti kao dogovor svih naftnih kompanija da za naredne tri godine utvrde cenu nafte od 50 dolara za barel, na osnovu koje se izračunava cena gasa.

    Bajatović je naveo i da su obezbeđene dovoljne količine gasa za predstojeću sezonu i da je skadište u Banatskom Dvoru skoro puno. Dodao je da je sa Gazpromom dogovoren početak proširenja tog podzemnog skladišta gasa.

    On je rekao i da Srbija počela razgovore o snabdevanju gasom iz drugog pravca, sa severa, ali da je za sada jedini partner ruski Gazprom. Dodao je da Srbija nije pozvana ni u jedan projekat gasovoda u regionu i da je ruski gas jedini dostupan.

    Srbijagas je, kako je naveo, ove godine u prvih šest meseci imao gubitak od 5,8 milijardi dinara, a prošle 45 milijardi, i da je gubitak smanjen agresivnom naplatom potraživanja dugovanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE