Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dogovor Rusije i Ukrajine oko isporuke gasa

    Rusija i Ukrajina konačno su postigle sporazum o isporukama prirodnog gasa tokom nadolazeće zime, objavio je komesar Evropske komisije za energiju Maros Šefčovič.

    Šefčovič je na konferenciji za novinare potvrdio da je preliminaran dogovor "ključan korak" kako bi se osiguralo da Ukrajina ima isporuke gasa od oktobra do marta.

    "Upravo smo parafirali trilateralni ugovor za nadolazeću zimu", rekao je Šefčovič nakon gotovo šest sati razgovora s ministrima energije Rusije i Ukrajine u u Briselu.

    Dodao je da su "sve tehničke pojedinosti dogovorene" i postavljen okvir, ali da će potvrda i službeno potpisivanje celovitog sporazuma zahtevati zasebne procedure. Ranije je objavio na Twitteru da je to "veliki uspeh."

    Rusija i Ukrajina godinama su u sporu oko isporuka gasa koji se pogoršao nakon svrgavanja ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča krajem 2013. godine.

    Kako se kriza u Ukrajini pogoršala, a proruski pobunjenici zauzeli veliki dio istočne Ukrajine, pregovori oko osiguravanja isporuka gasa prema Ukrajini i dalje prema Evropi postali su talac sukoba u kojem je dosad život izgubilo 8.000 ljudi.

    Krajem jula, Ukrajina je objavila da obustavlja kupovinu ruskog gasa jer je utvrdila da cena nije u skladu s onom koju ruski Gazprom naplaćuje ostalim evropskim klijentima.

    Prethodnih nedelja, čini se, došlo je do popuštanja tenzija s jedne, i sve intenzivnijeg posredovanja Evropske unije sa druge strane. Rusija pokriva trećinu evropskih potreba za gasom, a polovina za Evropu stiže preko Ukrajine.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE