Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najuspešniji sportski agenti u 2015.

    U svetu sporta teško je naći jedinstven odgovor na pitanje koji sportista najviše dominira u svom poslu. Ili koji je najbolji fudbaler, košarkaš, vozač… Teniser? To je sada već malo lakše odgovoriti. S druge strane, može se zaključiti postojanost solidarnost u ponavljanju greške u medijima na ovim prostorima, a to je nazivanje sportskih agenata – menadžerima.

    Gotovo svaki vrhunski profesionalni sportista ima nekoliko menadžera koji ga okružuju i vode računa o njegovoj karijeri. Menadžer za odnose sa javnošću, menadžer koji vodi računa o privatnim poslovima, menadžer koji se bavi finansijama… Ali svi oni imaju po jednog agenta. Osobu koja je zadužena za odnose sa „firmom“ u kojoj radi, tj. sa klubom za koji nastupa ili za pregovore prilikom promene sredine.

    Polemike oko najuspšnijeg sportskog agenta trenutno na svetu nema, jer je bez premca izdvaja jedan – Scott Boras. Agent koji posluje u svetu bejzbola od 1983. godine, odnosno u američkoj profesionalnoj ligi (MLB). Njegovi poslovi, tačnije rečeno ugovori igrača koje zastupa u MLB za 2015. iznose 2,3 milijarde dolara! Njegov deo od procenata koji mu pripadaju kao agentu, iznosi 117,1 miliona dolara.

    Ugovor koji je svojevremeno oborio rekord i praktično srušio sve barijere je upravo njegovo delo. Radi se o saradnji sklopljenoj još 2000. godine i to na period od 10 godina, između bejzbol igrača Alexa Rodrigueza i njegovog kluba New York Yankees, u vrednosti od 252 miliona dolara izdvojenih samo na platu igrača! Danas su slični ugovori od 20-25 miliona dolara po sezoni prisutni u MLB, ali nisu znatno premašili ukupnu vrednost, zbog čega ugovor od pre čak 15 godina dodatno dobija na značaju. Borasov najplaćeniji klijent u 2015. je Prince Fielder, koji će na kraju ove godine ukupno inkasirati 24,3 miliona dolara.

    Na drugom mestu, nalazi se agent koji je trenutno i najpoznatiji u svetu fudbala – Jorge Mendes. Portugalac koji je i dugogodišnji blizak prijatelj (od skoro i kum) i zastupnik Cristiana Ronalda, u aktuelnoj godini na svom stolu ima ugovore vredne duplo manje od prvoplasniranog, 956,4 miliona. Ipak, deo za njega se ne razlikuje toliko puno u odnosu na prvoplasiranog i iznosi 95,6 miliona dolara. Razlog zbog kojeg Mendes ostvaruje ovoliko visoke lične prihode, leži u tom što njegovi klijenti mnogo češće menjaju klubove i praktično svake godine on ima na desetine transfera koje obavi, gde naravno njemu uvek sleduje zagarantovani deo.

    U Američkom profesionalnom sportu, retko kada dolazi do promene ugovora i primanja igrača, sve do poslednjeg dana do kada važi. Ukoliko igrač menja sredinu, njegov novi klub samo preuzima aktuelni ugovor sa starim klubom, tako da novih transakcija nema. Sve do trenutka isteka aktuelnog ili eventualno godinu dana ranije ukoliko se radi o višegodišnjem ugovoru.

    Koliko sportski agenti, konkretno fudbalski, bolje prolaze u Evropi govori i pozicija tri na kojoj je Tom Condon. Agent koji svoj posao radi u ligi američkog fudbala (NFL), u 2015. je posredovao u ugovorima vrednim više od drugoplaniranog – 1,5 milijarde, ali njegov deo iznosi „samo“ 59,4 miliona dolara.

    Za razliku od bejzbola, ugovori u američkom fudbalu nemaju toliko dugo trajanje, između ostalog i zbog povreda koje se dosta češće zadobijaju. Isto tako, primanja su podeljena na dva dela, zagarantovani i nezagarantovani deo, što sve zavisi upravo od zdravstvenog stanja i broja odigranih utakmica, kao i od rezultata ostvarenih na terenu. Nešto komplikovanije i drugačije u odnosu na druge sportove, ali ne i čudno za NFL.  Poslednji veliki ugovor koji je potpisao Condonov klijent, pripada J. J. Wattu koji je sa Houston Texansima potpisao ugovor vredan 100 miliona na 6 godina. Garantovano mu je 51,9 miliona, dok je dobio i 10 miliona kao bonus prilikom slapanja novog ugovora.

    U prvih pet sportskih agenata na ovoj listi, nalaze se Jonathan Barnett i Folker Štrut, koji kao i Mendes dolaze iz Evrope i sveta fudbala. Za razliku od Portugalca koji za svoje klijente uglavnom ima svoje zemljake, kao i Brazilce i Argentince, Barnett svoje poslovanje velikom većinom obavlja u Velikoj Britaniji, dok Štrut to radi u Nemačkoj. Njih dvojica su „povezali“ fudbalere i klubove u ugovorima vrednim 439,6, odnosno 424 miliona dolara, a njima zvanično pripada 10% za 2015.

    Drugu polovinu Top 10 najuspešnijih sportskih agenata u 2015. godini čine Amerikanci. Braća Sam i Seth Levinston – MLB (846,6 / 42,4), jedini predstavnik američke profesionalne hokejaške lige J.P. Barry – NHL (733,5 / 29.3), kao i trojica MLB agenata Greg Genski (669,5 / 33.5), Dan Lozano (668,7 / 33.4), Kejsi Klous (808,5 / 31.4).
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE