Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Motivacija zaposlenih je ključ uspeha

    Koncept Business cafe, koji jednom u dva meseca okuplja preduzetnike „gladne“ tuđih iskustava i znanja,  radno je obeležio prvi rođendan u Srbiji. Organizatorka događaja Irena Lalić sedmi put je uspela da zaintrigira veliki broj preduzetnika odabirom zanimljivih sagovornika. Ključne reči ovog susreta preduzetnika bile su motivacija i merenje rezultata, kao teme o kojima će svi koji su imali priliku da slušaju inspirativni razgovor Irene Lalić sa gostima, sigurno već sutra razmišljati u okviru svojih radnji i firmi.

    Prvi se predstavio vlasnik švajcarske kompanije "Daccomet AG" Edin Dacić koji je odrastao u Švajcarskoj, ali je kao mlad, sticajem okolnosti, doneo odluku da karijeru započne na Balkanu. Posle kaljenja u automobilskoj industriji u Hrvatskoj, Edin je odlučio da modernizuje fabriku nameštaja “Standard” iz bosanskog Prnjavora gde je počela njegova zanimljiva avantura povezivanja poslovne filozofije najveće svetske kompanije nameštaja IKEA i balkanskog načina poslovanja.

    U priči punoj duhovitih opaski o balkanskom mentalitetu i anegdota sa domišljatim radnicima, Dacić je pokušao da dočara kako izgleda uspostavljanje sistema u okruženju koje ne respektuje sistem. Ali i o bolnom iskustvu odbijanja “ugovora iz snova” zbog nedostatka radne snage u zemlji koja beleži zvaničnu stopu nezaposlenosti od 40 odsto. Uprkos svim preprekama, zahvaljujući sopstvenim vizijama, podršci partnera i brojnim inovacijama u motivisanju zaposlenih, uspeo je da u poslovni portfolilo upiše još jednu poslovnu jedinicu, fabriku nameštaja “Standard Furniture” u Ćupriji.

    Dacić je kao najveće izazove poslovanja u Srbiji naveo birokratski sistem i to što ljudi beže od merenja i transparentnosti rezultata, koji nužno vode ka sankcionisanju ili nagrađivanju.

    Sasvim drugačiji poslovni put imao je drugi gost Business Café-a, osnivač konsultantske kuće Omega Consulting Team Milan Mijailović. Karijeru je, po završetku studija, započeo u proizvodnom pogonu velike fabrike u kojoj je sticao iskustvo na različitim menadžerskim pozicijama i jedno vreme bio član Borda direktora. Međutim, napustio je veliki kabinet i sigurnu poziciju zbog izazova koje donosi preduzetništvo. Danas je poslovni savetnik velikim kompanijama u oblasti upravljanja, organizacionog konsaltinga i finansijskog opismenjavanja.

    U pravom motivacionom govoru, Mijailović je akcentovao da čovek treba da prihvati odgovornost za svoje odluke, bude dovoljno odvažan da veruje u ono što radi i hrabar da napravi promenu kada je najuspešniji. Zadržavajući se na temi promene u načinu razmišljanja, kao ključnom faktoru uspešnosti, Mijailović je naveo niz primera kako su pozitivne promene nastale kada su uvažena mišljenja zaposlenih i kada su ti zaposleni motivisani i promovisani.

    Tradicionalno, Business café je doneo i brojne poklona gostima, od oklagija iz Ćuprije do vaučera za modni konsalting, a gosti su još jednom potvrdili koliko je za preduzetništvo važan takmičarski duh i timski rad učestvujući u slaganju puzzle koje je pripremila kompanija “Wienner Stadtiche”, koja podržava Business café od samog početka.

    Posle godinu dana uspešnog rada, Business café pronašao svoje sigurno mesto u svetu preduzetništva, kao oaza u kojoj se povremeno, pod veštom organizatorskom palicom Irene Lalić, okupljaju preduzetnici čiji je cilj lični i profesionalni razvoj. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE