Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Imenovana nova grčka vlada

    Premijer Grčke Alexis Tsipras koji je pre dva dana ponovo izabran za šefa vlade, imenovao je članove svog novog kabineta, među kojima je i profesor ekonomije Euklid Tsakalotos koji ostaje ministar finansija, rekla je portparolka nove vlade Olga Gerovasili.

    Tsakalotos (55) je vodio poslednju fazu pregovora između Tsiprasove vlade i kreditora za novi paket pomoći od 86 milijardi evra, pošto je Atina odustala od tvrđeg stav prema kreditorima i prihvatila da sprovede nove mere štednje.

    Na mesto pomoćnika ministra finansija imenovan je Giorgos Chouliarakis, glavni grčki pregovarač za usvajanje trećeg plana pomoći Grčkoj, i ministar finansija u prelaznoj vladi.

    Vođa partije Nezavisnih Grka (Anel), male desičarske partije koja je u koaliciji sa Tsiprasovom levičarskom Sirizom, Panos Kammenos, zadržaće mesto ministra odbrane kao i u prethodnoj Tsiprasovoj vladi.

    U novoj vladi ostali su i mnogi drugi ministri i prethodne Tsiprasove vlade, koja je trajala od januara do avgusta ove godine. Vlada ima ukupno 16 ministara i tridesetak pomoćnika ministara i državnih sekretara.

    Tsipras je prekjuče položio zakletvu za svoj drugi premijerski mandat ove godine, dan posle pobede njegove stranke na vanrednim parlamentarnim izborima.

    Nova vlada koja će položiti zakletvu danas pre podne imaće za zadatak da sprovede sporazum zaključen ovog leta sa poveriocima iz EU i MMF-a.

    Syriza je na vanrednim izborima u nedelju, na kojima je odziv glasača bio svega 55 odsto, dobila 35,5 odsto glasova što nije bilo dovoljno za njenu samostalnu vlast.

    Tsipras je opet obrazovao vladu u koaliciji s desničarskom strankom Nezavisni Grci.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE