Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pogledajte mape zemalja čiji zakoni potcenjuju žene u radu

    Pre dvadeset godina 189 zemalja potpisale su deklaraciju Ujedinjenih Nacija obećavajući da će podržati “Napredovanje žena” i da će težiti ka izjednačavanju polova. Novi izveštaji kažu koliko smo daleko odmakli, posebno u radnom okruženju.

    Žene se suočavaju sa ograničenjima kod legalnih poslova u 150 zemalja, prema podacima Svetske banke. Ove prepreke za rad imaju posledice ne samo na žene, već i na njihovu decu, društvo i državnu ekonomiju.

    Skoro 90% zemalja imaju bar jedan zakon koji ograničava ekonomsko napredovanje žena. Pogledajte mape zemalja koje se posebno ističu.

    Koje poslove mogu žene da rade?
    Otprilike 100 zemalja zabranjuju ženama rad na određenim poslovima, da ne bi ušle u “neodgovarajući” sektor:

    U Rusiji, na primer, žene su zaštićene od 456 poslova, a jedan od njih je i posao mašinovođe. U 18 zemalja – uključujući Kamerun i Jemen – muževi mogu legalno da zabrane da njihove žene rade.

    Da li žene mogu da rade noću?
    Neke zemlje nameću zabrane na radne sate, na osnovu pola. Ženama se zabranjuje da rade noću isti broj sati kao i muškarci, i to u 29 zemalja:

    Da li poslodavac može da odbije da zaposli ženu?
    Više od 100 zemalja nemaju zakone koji štite žene pri zapošljavanju. Samim tim, postoji veza između zabrane diskriminacije i zapošljavanja žena.

    Da li žena može biti otpuštena jer je trudna?
    Ogromna većina zemalja zabranjuje poslodavcima da otpuste ženu samo zato što je trudna, ali u ovih 26 zemalja taj zakon ne važi.

    Foto: Pixabay, Qz/Printscreen

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE