Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Struja poskupljuje samo u Srbiji

    Dok na zapadnom Balkanu vrednost električne energije pada, jedino se kod nas najavljuju poskupljenja. Avgustovski računi već veći za 12 odsto, a sledeće godine opet poskupljenje.

    Srbija je iz prošlog meseca izašla sa većim računom za struju od 12 odsto, a novo poskupljenje već je zacrtano za narednu godinu. Dok je kod nas stalno prisutan trend rasta cena kilovata, situacija kod komšija je obrnuta.

    Vrednost električne energije na evropskom tržištu pada, pa su zato i Makedonija i Hrvatska spustile svoje prosečne cene struje za domaćinstva. Stručnjaci objašnjavaju da Srbija kaska za susedima, jer je kod nas struja već jeftina pa će narednih godina morati dodatno da poskupljuje.

    Prosečna maloprodajna cena struje za domaćinstva u Makedoniji u prvoj polovini 2015. iznosila je 5,024 denara, odnosno 9,73 dinara po kilovat-času, što je 1,29 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

    Dok je Makedonija zabeležila relativno minorno pojeftinjenje, hrvatski potrošači plaćaće između 1.000 i 2.000 dinara godišnje manje za struju, kada se ušteda preračuna u našoj valuti. Ipak, trenutna cena kilovata kod naših zapadnih suseda je 15,6 dinara, dok je kod nas 8,04 dinara.

    Ovo su prvi rezultati pada tržišne cene struje u regionu i Evropi, gde je energija trenutno niža od očekivane. Tako je cena sa 55 evra po megavat-času pala na oko 40 evra. U Evropi padaju tržišne cene struje, kaže Nikola Rajaković, profesor na ETF i bivši državni sekretar u ministarstvu energetike.

    Dostizanje tržišne cene struje u Srbiji zbog toga treba produžavati maksimalno koliko se može, a istovremeno raditi na dva posla, povećanju energetske efikasnosti i podizanju efikasnosti rada elektroenergetskih preduzeća.

    Osim poskupljenja struje od 1. avgusta za 12 odsto, u sledećoj godini struja bi mogla da poskupi još jednom, za oko 10 odsto. To je neophodno i dovoljno za izgradnju nove elektrane koja decenijama nije izgrađena u Srbiji.

    Tendenciju potvrđuje i predsednik Nadzornog odbora EPS Branko Kovačević, koji kaže da se Srbija tek priprema da prati tržište. Cene u Evropi su niže ,ali naš problem je što je naša cena među najnižima i nije tržišna. Srbija će moći da prati trend evropskih cena kada svoju postavi na isti nivo, objašnjava Kovačević.

    Potrošačka udruženja sumnjaju da za kilovate plaćamo najmanje u Evropi. Cena kilovat-časa jeste najjeftinija u Srbiji, ali kada se na to doda deo u računu za obračunsku snagu i troškove distributera, ukupna cena nije najpovoljnija, kaže predsednik Udruženja potrošača Petar Bogosavljević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE