Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenci ne žele oprost duga

    U prvih mesec dana otkako se u Sloveniji primenjuje zakon o otpisu dugova najsiromašnijima, molbe da im se oproste dugovanja podnelo je tek oko 700 građana.

    Zakon je u parlamentu prihvaćen pre tri meseca bez ijednog glasa protiv, ali je odbijen predlog opozicione Udružene levice da otpis dugova obuhvati više prezaduženih, kao i da se spreče deložacije građana nad kojima banke sprovode zaplene.

    Molbe za otpis dugova primaju se još dva meseca, a na tu meru socijalne solidarnosti imaju pravo oni koji su u prvoj polovini ove godine primali socijalnu pomoć ili zaštitni dodatak, ratni veterani bez primanja i porodice s mnogo dece.

    Program otpisa dugova najsiromašnijima vlada premijera Mire Cerara prethodno je dogovorila s petinom opština u državi, s velikim brojem firmi u državnom vlasništvu i nekim privatnim firmama, različitim komunalnim poduzećima i teleoperaterima, ali i s Novom Ljubljanskom bankom koja će ugroženima otpisivati svote do najviše 1.000 evra.

    Podaci o do sada pristiglim molbama govore da je interes za otpis dugova manji nego što se računalo prilikom usvajanja zakona, prenosi Hina i podseća da je vlada tada navodila da bi na tu meru moglo da ima pravo oko 100.000 ljudi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE