Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Inovativnom idejom do novca iz EU fondova

    Privrednicima, naučnicima i civilnom sektoru u Srbiji od prošle godine je dostupan program Evropske unije "Horizon 2020" u kome je 78 milijardi evra, a da bi konkurisali za ta sredstva koja mogu da iznose i do dva miliona evra, privrednici moraju imati ideju za inovativni proizvod.

    Nikica Marinković iz nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ kaže za RTS da je osnovni uslov za konkurisanje za sredstva iz programa da firma bude registrovana u Agenciji za privredne registre, potom da privrednici imaju inovativnu ideju, ali i želju da konkurišu.

    Napominje da postoji nekoliko krugova prilikom konkurisanja za sredstva iz projekta "Horizon 2020" i da ukoliko prođu prvi krug privrednici mogu računati na oko 50.000 evra za pokretanje ili realizovanje svoje ideje.

    U drugom krugu taj novac za razvijanje sopstvenog biznisa iznosi od 500.000 pa sve do dva miliona evra, ukazuje Marinković, ali ističe kako je glavni uslov taj da proizvod mora da bude inovativan, ne na nivou Srbije, već na nivou celog sveta.

    Mnogo je oblasti u kojima mala i srednja preuzeća imaju šansu da se okušaju, podseća Marinković, i kao primer navodi poljoprivredu, prehrambenu industriju, medicinu ili transport.

    Dodaje kako GIZ sprovodi projekat i podržava preduzeća iz devet opština iz Istočne Srbije, kojima i pomažu da napišu projekat i učine prvi korak i konkurišu za sredstva iz projekata.

    Marinković podseća kako su prema poslednjim podacima 44 firme uspele da uzmu novac iz projekata i zaključuje kako se na svaka tri meseca organizuju novi krugovi za dodelu sredstava ali da privrednici u suštini mogu u svakom trenutku da prijave svoju ideju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE