Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Legalizacija marihuane je unosan posao za državu

    Prve dve američke savezne države koje su legalizovale rekreativnu konzumaciju marihuane zajedno su nakupile najmanje 200 miliona dolara poreza, piše Huffington Post.

    U Koloradu, nakon otprilike godinu i po dana od kada je ozakonjena marihuana, država je prikupila više od 117 miliona dolara u porezima – i rekreativnog i od medicinskog tržišta kanabisa, ako je verovati najnovijim podacima o prihodima.

    Vašington je nešto slabije počeo, trgovine u toj državi nisu počele prodavati marihuanu u rekreativne svrhe sve do jula 2014, ali sada već drže korak s Koloradom.

    Otprilike 83 miliona dolara prikupljeno je porezom otkako je počela slobodna prodaja, prema podacima državne agencije za kanabis i alkohol.

    Brojka je za nekoliko miliona dolara veća, ako se uključe dodatni prihodi od marihuane, poput sudskih poreza, naknada i troškova licenciranja. Upravo takav prihod pomaže kod plaćanja regulacije koja podupire legalno tržište marihuane.

    "Naša je filozofija da marihuana sama plaća svoj put. Svaki cent koji dobijemo zbog legalizacije je posvećen trošku legalizacije. Prvobitno je tu regulatorni okvir, a zatim kampanje edukacije javnosti o sigurnom i odgovornom korišćenju kanabisa, te prevenciji i ostalim programom", rekao je John Hickenlooper iz američke Agencije za koordinaciju marihuane.

    Ipak, napominje, ne treba legalizovati marihuanu ukoliko je jedino što želite postići zarada novca. Legalizujte marihuanu ukoliko smatrate da je regulirano tržište sigurnije od nereguliranog ili verujete da rat protiv droga ipak ne deluje", zaključuje on.

    Inicijativa legalizacije nije došla zbog želje za prihodima, ali je omogućila pomoć državnom budžetu. U Koloradu je veliki deo prihoda koji stiže zbog legalizacije namenjen javnim školama. Tokom prošle godine čak 23,9 miliona dolara iskorišćeno je za izgradnju škola i razne napredne programe.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE