`Utrkuju` se sa gubicima, a fotelje - sigurne

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  `Utrkuju` se sa gubicima, a fotelje – sigurne

  I pored negativnog salda koji u nekim javnim preduzećima ide i do 140 odsto iznad plana, uprkos najavama iz Vlade Srbije da će uslediti sankcije za direktore koji prave minuse, još nijednom od njih nije dat otkaz.

  Gubitak Srbijagasa u prvom tromesečju iznosi 977,5 miliona dinara, tj. oko 78 miliona evra, a Elektroprivreda 20,9 miliona evra, tj. 28 odsto više nego što je planirano, pokazuje analiza Ministarstva privrede, a prenosi Blic.

  Rezultati u prvom tromesečju ne znače da će se trend nastaviti. Preduzeća imaju vremena da do kraja godine  poprave rezultate, kažu u Ministarstvu privrede.

  Podaci govore da se i te kako ima šta popraviti. Istine radi, Srbijagas nije evidentirao planirani prihod po osnovu efekata konverzije potraživanja u kapital HIP Azotara Pančevo.

  S druge strane, EPS ostvaruje, procenjuje Ministarstvo, gubitke zbog posledica poplava iz 2014. godine i većih troškova pristupa i korišćenja sistema za prenos električne energije.

  Javno preduzeće Putevi Srbije je za prva tri meseca ove godine zabeležilo gubitak od 579,7 miliona dinara. Prema obrazloženju, ono je imalo smanjenu realizaciju prihoda i povećan obim održavanja puteva prvog i drugog reda.

  Ozbiljan minus u odnosu na plan beleže i Srbijašume, i to čak 140 odsto veći nego što su to predvideli. Planiran je minus od 69,8 miliona dinara, dok su ostvarena čak 168,4 miliona.

  Ovaj gubitak je posledica vremenskih nepogoda koje su izazvale ledolom na području pet šumskih gazdinstava i dovele do zastoja u proizvodnji. Obilan sneg tokom zime onemogućio je da se ostvari planirani prihod od prodaje, objašnjavaju u Ministarstvu privrede.

  Minus beleže i Srbijavode, pre svega zbog kašnjenja s usvajanjem programa poslovanja za ovu godinu, kao i kašnjenja u realizaciji planiranih prihoda. Zbog manjih prihoda od usluga transporta sirove nafte, neto gubitak u prvom tromesečju ima i Transnafta, 26,4 miliona dinara više od planiranog.

  Smanjena je i realizacija prihoda u JP Zavod za udžbenike, za šta se veruje da je sezonska pojava, jer će, kako se očekuje, veći prihod beležiti pred početak školske godine. Za prvi kvartal minus im je 113,6 miliona dinara. Železnice Srbije beleže i dalje gubitak, ali je on sedam odsto niži od planiranog. 

  Plate direktora u pomenutim preduzećima koja, iz ovih ili onih razloga, beleže primetne gubitke, prema pisanju Blica, kreću se u proseku oko 160 hiljada dinara.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE