Rusko `njet` Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rusko `njet` Srbiji

  Srbiji neće u skorije vreme biti odobren bescarinski izvoz automobila iz kragujevačkog Fiata, kako je to ranije najavljivano, piše Blic.

  Kako potvrđuju izvori iz Moskve, pregovori su zastali pre nego što se uopšte došlo do pitanja o kojim kvotama za izvoz Fiata 500L iz Srbije može da se govori. Na razgovorima iz 2013. na ovu temu pominjano je da je srpski zahtev da se bez carine između Srbije i Rusije prometuje oko 10.000 automobila.

  Interesovanje za bescarinski uvoz u Srbiju i zahtev za uključenje u tarifnu kvotu ruskom ministarstvu je u prethodnom periodu podnela samo grupa GAZ.

  >>>>`Koliko mi njima Fiata, toliko oni nama Lada`

  Da od ovog posla zasad nema ništa, za Blic potvrđuje i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je ranije bio veliki optimista da će se Fiat 500L iz Kragujevca već u ovoj godini prodavati na ruskom tržištu bez carine.

  Proširivanje lista proizvoda koje se bez carina prodaju u Srbiji i Rusiji, a na bazi sporazuma o slobodnoj trgovini koji od 2000. godine dve zemlje imaju, treba da potvrdi Savet evroazijske ekonomske zajednice.

  "Iako je bilo najava da će se još proletos ova tačka naći na dnevnom redu Saveta, to se nije desilo. A bez saglasnosti svih članica carinske unije koju čine Rusija, Belorusija, Kahzastan, a odnedavno i Jermenija, nema ni odluke o bescarinskom prometu automobila."

  Sagovornici iz Moskve su, naime, rekli da je inicijativa o proširenju liste bila politička ideja koju je trebalo sprovesti u delo. Međutim, neke od članica carinske unije nisu saglasne da se najavljivana odluka i sprovede, kaže za Blic izvor iz Nemanjine 11.

  I prema nezvaničnim izjavama nadležnih u Ministarstvu industrije i trgovine u Moskvi, stiče se utisak da je predlog o stavljanju dodatnih proizvoda na listu roba koja se u prometu između Srbije i Rusije ne plaća carina, stavljen potpuno ad akta.

  Izvori iz Moskve, međutim, ne isključuju mogućnost da će se ovo pitanje ponovo naći u agendi za najavljeni susret premijera Srbije Aleksandra Vučića sa premijerom i predsednikom Rusije, Dmitrijem Medvedevim i Vladimirom Putinom.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE