Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Četiri načina da promenite način na koji se nosite sa stresom

    Koliko god da je stres neizbežan u određenom trenutku našeg života, on je ipak naš izbor. Razmotrite ove četiri stavke kada se susrećete sa stresom kako bi vam pomogle da smanjite nivo stresa i promenite način na koji ga vidite.

    Stres je drugačiji za svakoga tako da ne postoji jedno, univerzalno rešenje. Eksperimentišite i pronađite ono što je najbolje za vas. Potrebno je pronaći zdrave i pozitivne načine na koje ćete se baviti svojim stresom jer će oni doprineti vašem blagostanju.

    1. Niko i ništa ne može da vas natera da se osećate na određen način.

    Kako se osećate i kako se nosite sa situacijom je izbor. Niko ne može voziti vaš automobil ukoliko mu vi ne date ključeve. Možda ne možete kotrolisati tuđe akcije ali možete svoje reakcije. Bitno je prihvatiti stvari koje vam se događaju jer ćete na taj način obezbediti sebi mir. Prvenstveno postavite sebi pitanje da li je reč o nečemu što možete da promenite. Ukoliko jeste, počnite odmah da tražite najpozitivniji način. Ukoliko nije, kao na primer kada je u pitanju bolest ili ekonomija prihvatite stanje što pre.

    2. Neka zahvalnost bude vaš stav.

    Naš stav ima veliki uticaj na to kako se nosimo sa situacijama. Nagativni stavovi utiču na vaše fizičko, duhovno i mentalno blagostanje. Zato probajte da zamenite ovo dve stvari u stresnim situacijama. Kada kasnite na sastanak zbog gužve u saobraćaju, promenite svoj stav. Umesto da budete frustrirani nađite razlog da budete zahvalni u toj situaciji. Pogledajte oko sebe, ponekad možete naći zahvalnost u najmanjim stvarima. Budite zahvalni za život, porodicu, prijatelje, prirodu i tako dalje.

    3. Opustite se, opustite se, opustite se.

    Usled vreve svakodnevnog života ponekad zaboravljamo da brinemo o sebi. Ako ne pomognemo sebi kako da efikasno pomognemo drugima? Relaksacija podmlađuje telo, um i duh i pomaže nam da se okrepimo kako bismo bolje rukovali stresnim situacijama kada dođu. Pronađite nešto u čemu uživate i radite to svakog dana. Izdvojite vreme za opuštanje. Mnogi ljudi tvrde da nemaju vremena za relaksaciju ali zapravo ona ne oduzima puno jer može trajati i samo pet ili deset minuta. To mogu biti vežbe disanja, omiljena pesma ili epizoda serije. Relaksacija podrazumeva i vreme sa dragim ljudima.

    4. Gledajte širu sliku.

    Budite objektivni kada posmatrate svoju stresnu situaciju i zapitajte se koliko je to zaista važno. Procenite da li stres može da utiče na vaš život na duži vremenski period ili je samo prolaznog karaktera. Ukoliko je trenutna nervoza u pitanju nije vredno vašeg vremena i energije. Stres ne mora biti deo vašeg života. Uspešno upravljanje stresom podrazumeva da naučite kako i kada da se iskontrolišete. Bitno je iskontrolisati način na koji stres utiče na vas jer će u suprotnom on kontrolisati vas.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE