Tesla banka, ipak, traži kupca

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tesla banka, ipak, traži kupca

  Nakon nekoliko neuspešnih pokušaja pronalaska strateškog partnera, većinski vlasnici Tesla banke oglasili su prodaju 58 odsto udela u kapitalu banke.

  U javnom pozivu vlasnika (Fond za razvoj Republike Srbije i Autonomna pokrajina Vojvodina), navodi se da banka ima upisani osnovni kapital od 37, 1 milion kuna kuna, koji je odlukom Generalne skupštine od 30. juna ove godine smanjen na 9, 6 miliona kuna.

  Ukupna aktiva banke iznosi 10,5 miliona kuna. Zainteresovanim ulagačima omogućen je detaljni uvid u podatke banke, a obavezujuće ponude za kupovinu akcija mogu predati do 14. avgusta.

  Tesla banka osnovana je 2011. na inicijativu Srpskog narodnog veća na čelu s Miloradom Pupovcem. Zamišljena je kao razvojna banka koja će povoljnim kreditima i logističkom podrškom omogućiti povratak srpskih izbeglica u Hrvatskoj i olakšati Srbima u Hrvatskoj osnivanje malih i srednjih preduzeća.

  Najveći akcionari Tesle banke su Fond za razvoj Srbije sa 29,12% udela i Autonomna pokrajina Vojvodina sa 25,96% udela. Manje udele imaju hrvatske kompanije Zvijezda, Končar, Đuro Đaković i Sladorana. Prilikom osnivanja ukupno je uplaćeno 4.8 miliona evra kapitala (oko 37 miliona kuna).

  Međutim, nakon prvog koraka nisu se ostvarile ambicije koje su predviđale dodatno kapitalno jačanje ulaskom domaćih i inostranih fondova i malih akcionara. Nastupila je i recesija pa banka nikad nije pokrenula ozbiljniju kreditnu aktivnost te je iz godine u godinu poslovala s gubitkom.

  Nakon što je postalo jasno da postojeći akcionari nisu zainteresovani za jaču finansijsku podršku krenula je potraga za strateškim investitorom koja traje već nekoliko godina.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE