Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NIS danas vredi deset odsto više nego kada je kupljen

    Vrednost akcija NIS-a porasla za dva do tri odsto pošto su obelodanjeni pozitivni finansijski rezultati za prvo polugodište ove godine

    Pozitivni finansijski rezultati Naftne industrije Srbije za prvo polugodište 2015. ostvareni uprkos složenim makroekonomskim uslovima, kao što su negativne kursne razlike i pad cene sirove nafte na svetskom tržištu, pozitvino su se odrazili i na rast vrednosti akcija za dva do tri odsto na Beogradskoj berzi, kaže Nenad Gujaničić, broker.

    -NIS je u drugom tromesečju ove godine ostvario dobit od 9,6 milijardi dinara (rast od 14,3 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine) što je delimično iznad očekivanja investitora. Ipak, usled velikog minusa u prvom tromesečju dobit je u prvoj polovini godine bila manja za 70,6 odsto i iznosila je pet milijardi dinara, objašnjava Gujaničić.

    Očekivano, usled nižih cena nafte prihod je u prvih šest meseci bio niži za 15,7 odsto i iznosio je 122,6 milijardi dinara.

    Kada su akcije NIS-a u pitanju, one su porasle 2-3 odsto nakon što su obelodanjeni rezultati i sada vrede oko 660 dinara.

    Po ceni od 660 dinara NIS danas vredi više od 895 miliona evra, dakle, svega desetak procenata više u odnosu na momenat privatizacije, kaže Gujaničić.

    Ne ukazuje samo ova činjenicada su ove hartije i dalje potcenjena, ali da bi do značajnijeg oporavka došlo morali bi da se steknu izvesni uslovi, pre svega, oporavak cena sirove nafte, rešavanje krize Rusija-EU, rast standarda domaćeg stanovništva.

    Veliki teg za dalji napredak NIS-ovih akcija čini cena sirove nafte koja se ovih dana ponovo spustila na šestomesečni minimum, uz pesimističke prognoze u pogledu njenog značajnijeg oporavka. Po ovoj ceni NIS danas vredi oko 895 miliona evra, dakle, svega desetak procenata više u odnosu na momenat privatizacije.

    Ne samo ova činjenica ukazuje da je ova hartija i dalje potcenjena, ali da bi do značajnijeg oporavka došlo morali bi da se steknu izvesni uslovi-oporavak cena sirove nafte, rešavanje krize Rusija-EU, rast standarda domaćeg stanovništva…

    Ne samo ova činjenica ukazuje da je ova hartija i dalje potcenjena, ali da bi do značajnijeg oporavka došlo morali bi da se steknu izvesni

    Veliki teg za dalji napredak NIS-ovih akcija čini cena sirove nafte koja se ovih dana ponovo spustila na šestomesečni minimum, uz pesimističke prognoze u pogledu njenog značajnijeg oporavka. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE