Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skoro cela Srbija nezadovoljna ekonomskom situacijom

    Gotovo je dva puta više građana Srbije koji misle da bi članstvo zemlje u Evropskoj uniji bilo dobra stvar, dok čak 90 odsto njih trenutno ekonomsko stanje ocenjuje kao loše, pokazalo je novo evropsko istraživanje.

    U odnosu na druge zemlje kandidate za EU, evroentuzijazam u Srbiji je manji, osim u Turskoj. Istraživanje je pokazalo i da građane EU trenutno više zabrinjava imigracija od ekonomije, da su optimisti u vezi budućnosti EU i malo manji optimisti kada je reč o ekonomiji, ali i da ih je više protiv nego za proširenje EU.

    U Srbiji 42 odsto anketiranih građana smatra da bi članstvo zemlje u EU bilo dobra stvar, 22 odsto da bi bilo loša, dok 31 odsto misli da ne bi bilo ni dobro ni loše, pokazuju podaci iz Eurobarometra, specijalnog istraživanja Evropske komisije.

    Istovremeno 58 odsto ispitanika kaže da bi Srbija imala koristi od članstva u EU, dok 30 odsto misli da ne bi imala koristi. Kada je reč o trenutnom stanju ekonomije zemlje, samo 8 odsto građana Srbije ga ocenjuje kao dobro, a čak 90 odsto kao loše.

    U EU u proseku 38 odsto ispitanika stanje ekonomije svoje zemlje ocenjuje kao dobro, a 59 odsto kao loše. Najbolje, što ne iznenađuje, o stanju u ekonomiji svoje zemlje među članicama EU misle u Nemačkoj, a najgore, što takođe ne iznenađuje, u Grčkoj.

    Takođe, u Srbiji mnogo više nego u EU veruju u evropsku ekonomiju i 57 odsto ispitanika u Srbiji trenutno stanje ekonomije Unije ocenjuje kao dobro prema proseku za zemlje EU od 37 odsto. Građani Srbije osetno slabije od građana EU ocenjuju finansijsku situaciju svog domaćinstva, zaposlenost, kvalitet života.

    Ipak, 24 odsto ispitanih u Srbiji prema 26 odsto u EU očekuje da im u narednih godinu dana ekonomska situacija bude bolja dok 33 odsto u Srbiji misli da će biti gore prema 21 odsto u EU.

    Novi Eurobarometar je pokazao i da 42 odsto građana EU nezaposlenost smatra jednim od najvažnijih pitanja sa kojima se suočavaju u zemlji, dok u Srbiji isto misli 53 odsto.

    U ostalim zemljama kandidatima za EU, u Albaniji više od tri četvrtine ispitanih građana (77 odsto) misli da bi članstvo u EU bilo dobro za zemlju, u Makedoniji 57 odsto, u Crnoj Gori 50, a u Turskoj samo 33 odsto.

    Itraživanje je pokazalo i da zemlje kandidati za EU ne ocenjuju najbolje stanje svojih ekonomija. Najviše onih koji stanje nacionalne ekonomije opisuju kao dobro je u Turskoj (56 odsto) a najmanje, izuzimajući Srbiju, u Crnoj Gori (14 odsto).

    Kako je saopštila Evropska komisija, novo istraživanje pokazalo je da među Evropljanima raste poverenje u EU. Takođe, građani kao najveći izazov sa kojim se EU trenutno suočava vide imigraciju. Na planu ekonomije, svaki četvrti građanin EU je optimista, a svaki peti pesimista, dok polovina ispitanika očekuje da situacija ostane ista.

    Istraživanje je sprovedeno između 16. i 27. maja u 34 zemlje i teritorije – 28 članica EU, pet zemalja kandidata za članstvo i na turskom delu Kipra. Obuhvatilo je gotovo 32.000 ljudi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE