Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija i Švajcarska: Veoma blizak odnos

    Pre godinu dana za naš Specijal pitali smo švajcarskog ambasadora kako ocenjuje plan reformi Vlade Srbije. Tada je rekao da je plan dobar, a danas misli da su srpske vlasti, Vlada i parlament, za godinu dana postigli mnogo.

    „Usvojeni su ključni delovi zakonodavstva koji su predugo ležali zaboravljeni u fiokama, kao što su novi Zakon o radu i Zakon o stečaju. Kada je reč o platama i penzijama, doneli su teške odluke koje su bolne ali neophodne. Započeli su proces razdvajanja države i ekonomije. Znamo da će ovo biti težak i dugotrajan put ali u pravom smeru. Na kraju, upustili su se u rešavanje sive ekonomije, mada još mnogo toga treba da se uradi po ovom pitanju, posebno kada je reč o švercu cigaretama i duvanom. Dokaz da su odluke po ovom pitanju bile i ispravne je gotovo trenutni i značajan rast prihoda državnog budžeta“, kaže Jean-Daniel Ruch, ambasador Švajcarske u Srbiji i u Crnoj Gori.

    Da li su neki reformski potezi mogli po vašem miljenju i brže da se okončaju?

    Postoje tri oblasti u kojima bismo svi voleli da vidimo brz napredak: reforma pravosuđa, jer pravna nesigurnost ostaje jedna od glavnih kočnica za strane investicije, reforma administracije, jer nastavak korumpiranih mreža u srži države nastavlja da sprečava određene projekte, i razvoj zdravog tržišta kapitala za finansiranje i podršku domaćeg preduzetništva sa jeftinim industrijskim kreditima. Rešavanje svih tih izazova zahteva ogromnu političku volju i energiju.

    Švajcarska je prošlogodišnjim planom predvidela nova ulaganja u iznosu od 75 miliona švajcarskih franaka. Da li su započela ulaganja u sve četiri oblasti za koje je planirano ulaganje? Da li ste zadovoljni dinamikom realizacije ovih ulaganja?

    Naš program saradnje za period od 2014. do 2017. godine je zaista na tom nivou, sa fokusom na ekonomski razvoj, dobro upravljanje i energetsku efikasnost. Ne samo da uspešno sprovodimo većinu naših projekata već razvijamo i dodatne, na zahtev Vlade Srbije, a ono što smatram najvažnijim prioritetom je zapošljavanje mladih. U tom kontekstu, želimo da pomognemo Srbiji da uvede neke aspekte našeg stručnog obrazovnog sistema, a koje se bazira na pripravničkom stažu. Kao što možda znate, većina naših mladih napušta školu sa 16 godina kako bi ušli u kompanije kao plaćeni pripravnici, što im omogućava da steknu profesionalne veštine koje ih čine atraktivnijim na tržištu rada. Već realizujemo veoma uspešan pilot projekat ovog tipa u drvnoj industriji u regionu Užice/Zlatibor. Švajcarska je čak postigla dogovor sa vladom Sjedinjenih Američkih Država da uvede sličan model pripravničkog staža.

    Da li nakon posete premijera Vučića Švajcarskoj očekujete možda veće interesovanje švajcarskih kompanija u Srbiji?

    Od početka mog mandata ovde 2012. godine Švajcarska je uvek bila među prva tri investitora. U 2014. godini bili smo druga zemlja po visini ulaganja sa 130 miliona švajcarskih franaka. Ovo je povećanje od skoro 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Dakle, švajcarske kompanije su već prisutne i zainteresovane. Zaista, poseta premijera Vučića je izazvala veliku pažnju. On je uložio izuzetan napor u promovisanju investiranja u Srbiju. Prema mojim saznanjima, nekoliko švajcarskih kompanija razmatra značajne investicije.

    Da li se investiciona klima, prema vašem mišljenju, za poslednjih godinu dana u Srbiji popravila?

    Definitivno jeste. Glavni kamen spoticanja i dalje je pravna sigurnost i ostaci u srži državnog sistema koji nastavljaju da loše utiču na administraciju.

    Da li očekujete da će do kraja godine doći do otvaranja nekog od pregovaračkih poglavlja za pristupanje EU?

    Ovo nije pitanje za predstavnika Švajcarske! Definitivno se nadamo da će Srbija ući u Evropsku uniju pre ili kasnije, a ima kompetentnijih osoba od mene koje mogu da odgovore na ovo pitanje. Ono što sam primetio za poslednje tri godine je dramatična promena po pitanju Kosova. Sastanci između visokih zvaničnika su postali uobičajeni. Ostvaren je napredak po pitanjima koja se tiču direktno ljudi, kao što je ukidanje osiguranja automobila, i ugovor o telekomunikacijama. Normalizacija je u punom zamahu, što takođe stvara osećaj sigurnosti i stabilnosti za potencijalne investitore.

    Kako ocenjujete sveukupne odnose Švajcarske i Srbije?

    Ne samo da su Srbija i Švajcarska pouzdani partneri već smo i partneri sa emocijama. Iza privatnih investicija i novca poreskih obveznika našeg programa saradnje, uvek bi trebalo da imamo na umu da je daleko najveći švajcarski doprinos Srbiji 300 miliona evra koje novčanim pošiljkama stižu od porodica koje žive u Švajcarskoj. Kako bih dalje ilustrovao ovu emocionalnu bliskost, dozvolite da vam ispričam priču koja se dogodila tokom nedavne posete premijera Vučića. Premijer je posetio kompaniju u blizini Ciriha, poznatu po obuci pripravnika. Bio je dočekan na srpskom jeziku od strane dva pripravnika srpskog porekla koji su ga sproveli kroz fabriku metala. Srbija – Švajcarska: Veoma blizak odnos, zaista.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE