Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Seks i droga podižu češki BDP

    Narkotici i prostitucija povećavaju privredni rast u Češkoj za 0,5 odsto godišnje, a udeo sive ekonomije i kriminala u BDP dostiže udeo cele tekstilne industrije, oko 0,3 odsto, izračunao je nacionalni Zavod za statistiku.

    "Ako bi trebalo da uporedim sa nečim ukupan efekat prodaje droga i biznisa sa seksom to bi bio ukupan udeo tekstilne industrije koji dostiže oko 0,3 odsto BDP."

    Dalje delatnosti sive ekonomije su nelegalna prodaja alkohola, šverc ili krivolov ali to ima statistički zanemarljiv uticaj, kazao je ekspert Češkog zavoda za statistiku za sivu ekonomiju Jirži Vopravil.

    Ukupni udeo sive ekonomije u BDP se postepeno smanjuje, ali i tako taj nelegalni biznis vredi u Češkoj oko 830 miliona evra godišnje a najviše novca se obrne u kriminalnom biznisu sa drogama, oko 358 miliona evra a slede mahinacije sa gorivom i benzinom i prostitucija.

    Vopravil je kazao da je Češka počela da prati statistički sivu ekonomiju i pre nego što je to naredila Evropska unija, još od 2003. godine.

    "Tržište droga pratimo statistički od 1995. godine. Trend je da se njegov udeo postepeno smanjuje. Za to je zaslužna manja potrošnja heroina. Kod heroina je bila najveća dodata vrednost zbog razređivanja", kazao je Vopravil.

    Prema najnovijim dostupnim podacima Nacionalnog centra za praćenje droga i zavisnosti, Česi su tokom 2013. godine konzumirali 21,4 tonu droga na bazi kanabisa, šest tona pervitina, 0,8 tona heroina i isto toliko kokaina, kao i milion tableta ekstazija i 100.000 doza LSD.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE