Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Leksikon poslovne žene: Maja Babić

    Uzor su joj žene koje ne skreću sa puta i pored različitih okolnosti, kao što je podpredsednik Ford Evrope. Maja Babić, marketing i PR menadžer Grand Motorsa mišljenja je da je uspostavljanje balansa između posla i privatnog života izuzetno važno, a najviše uživa u društvu ćerki, supruga i prijatelja.

    Savet koji pamtite…
    Pamtim par saveta čija suština je ista:

    Slobodno se smej, trči, viči, živi, pričaj kako želiš i uživaj u životu.
    U svemu što budeš radila srcem i iz ljubavi bićeš najsrećnija i samim tim najuspešnija.
    Pruži najbolje od sebe i trudi se da provodiš vreme čineći stvari koje su vredne življenja.

    Šta slušate u kolima?
    Dosta vremena provodim u kolima, pa u zavisnosti od raspoloženja varira i izbor muzike. Nekada su to gradske radio stanice sa servisnim informacijama i dobrom muzikom, a nekada muzika sa mog ipod-a, koja dodatno boji moje raspoloženje – od Cafe del mara, Leonarda Cohena, Ed Sheeran…

    Šta prvo primetite kod sagovornika?
    To je sigurno energija koju sagovornik ''emituje“. Prvi utisak me obično ne vara. Posle mnogo godina provedenih u marketingu, „diplomirala“ sam i psihologiju.

    Vaš poslovni uzor?
    Uspešne, stabilne i srećne žene koje ne skreću sa puta kojim su krenule bez obzira na okolnosti. Barbara Samardžić, Podpredsednik Ford Evrope se potpuno uklapa u ovaj profil. Presrećna sam sto sam imala priliku da je i lično upoznam.

    Šta vas nervira kod poslovnih saradnika?
    Licemerje, neiskrenost, nestručnost, nesistematičnost. Posao kojim se bavim je timski, ako jedan od učesnika ne „diše“ kao ostali, nastaju problemi koji mi troše stvaralačku energiju.
    Vedra sam osoba i volim da budem okružena ljudima koji su slični meni.

    Ravne cipele ili na štiklu?
    Bez izuzetka – štikle tokom radnog dana, koji neretko traje i po 12 sati. U mom autu u svakom trenutku možete naći bar tri para cipela za različite prilike, pa šesto u šali kažem da je moj auto i moj cipelarnik. Štikle za posao, ravna obuća za dnevne aktivnosti i vožnju.

    Da li obavezno prvo kupujete poslovnu garderobu?
    Većinu vremena provodim na poslu. Kancelarija, prijemi, promocije, putovanja… Sve je to deo posla, pa se i moj privatni stil poklapa sa onim što posao postavlja kao standard. Uglavnom su to komadi koji se mogu nositi u svim prilikama. 

    Kada ste poslednji put „ukrali“ vikend i otišli iz grada?
    Prošli vikend. Nastojim da se što češće bavim ovom „krađom“. Važno je napraviti balans između posla, porodice i prijatelja. Nemirnog sam duha i mnogo volim da putujem, pa supruga i decu lako i brzo ubedim da subotu i nedelju provedemo van Beograda.

    Čime bi se vaš poslovni tim mogao pohvaliti?
    Kompetentnošću, stabilnim poslovanjem, porodičnom atmosferom i dobrom energijom

    Šta vas u poslu ljuti?
    Površnost, ležeran odnos prema tajmingu i stav da nešto nije mogućce, zato što kod mene uvek važi pravilo da je sve moguce, a pitanje je samo koliko nešto želite

    Imate li skriveno utočište od obaveza?
    Da, čak dva – Jovana i Elena. Obožavam vodu i uživam u dugim šetnjama pored reke sa njima

    Da li majstorišete u kući?
    Ne, to prepuštam stručnijima od sebe, ali mi je zato jedna od pasija uređenje stana. Da nisam studirala tehnologiju, mozda bih se bavila modom, enterijerom, arhitekturom…

    Koga biste sa sobom poveli u šetnju?
    Najviše uživam u šetnji sa mojim ćerkicama i suprugom.
    Ali večernje šetnje sa mojom drugaricom (prepoznaće se u tekstu) su deo moje svakodnevnice. Ona je elokventna, produhovljena, zabavna osoba sa kojom mogu satima da razgovaram o milion tema.

    Da li je posao pre svega?
    Posao čini 70% mog vremena. Ali preostalih 30% je ono što mi puni baterije i daje snagu i volju da nastavim putem kojim sam krenula

    Poklon koji nikada nećete zaboraviti?
    Mali novčanik u obliku mace koji mi je sestra donela sa ekskurzije po Ex Yu, čuvam ga od svoje 10te godine i stalno je u mojoj torbi

    Šta ne propuštate na televiziji?
    Retko imam vremena da gledam televiziju. U većini slucajeva biram bioskop ili filmove koji mi pomažu da se relaksiram i zaboravim na obaveze za trenutak. Ali ipak veče pored TV-a uz porodicu, mekano ćebe i sladoled – neprocenjivo.

    Kako je obučena poslovna žena sa stilom?
    Ovo dosta zavisi od posla kojim se bavite. U svakom slučaju nenametljivo, ali promišljeno elegantno. Moj recept: kvalitetni prirodni materijali, dobar kroj i detalji uz pomoć kojih bojim svaki outfit

    Kako danas od dinara napraviti tri?
    Tom „disciplinom“ se bavim na poslu (drugi kažu, vrlo uspesno). Racionalnost je jedan od načina, drugi – promišljenost, ako nje nema propadaju i najbolje ideje.

    Šta je pametno uložen novac?
    U edukaciju dece, u njihove talente.
    A kada je posao u pitanju, onda najvažnije je prepoznati priliku, doneti odluku baziranu na razumu, iskustvu , poznavanju tržišta i poslovnim okolnostima. Nikada se ne može pogrešiti sa ulaganjem u sopstveni razvoj i u razvoj ljudi sa kojima radite

    Šta je najviše doprinelo vašem uspehu?
    Čvrsta volja, vera da mogu menjati svet oko sebe, trud, rad i zalaganje, spremnost da učim, kooperativnost, i naravno, obrazovanje. Ali, postoji uvek i faktor sreće jer veoma je važno naći se u pravo vreme na pravom mestu sa pravim ljudima.

    Da li je vaš posao našao vas ili ste vi njega?
    Posao je našao mene. Inženjer u marketingu, čarobna kombinacija

    Kako vidite sebe za pet godina?
    Bez prevelikih razlika. Stabilna, zauzeta i srećna i kao majka budućeg teniskog sampiona.

    Da ne radite za novac, šta biste radili?
    Bavila bih se modom ili dizajnom. Hajde da pomirim to – dizajnom u modi i naravno, putovala bih.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE