Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Italija prva u Evropi legalizuje marihuanu?

    Italija je povukla prve poteze prema potpunoj legalizaciji marihuane, nakon što je Parlamentarni odbor predložio legalizaciju konzumacije, uzgoja, prerade i prodaje marihuane pod određenim uslovima.

    Memorandum kojim se predlaže legalizacija marihuane potpisalo je čak 218 članova oba doma italijanskog Parlamenta, javlja Politico. U dva doma ukupno sedi nešto više od 900 zastupnika.

    Među onima koji podržavaju legalizaciju su zastupnici zelenih, pokret Pet zvezda, ali i Demokratska partija italijanskog premijera Mattea Renzija.

    "Verujemo da u Evropi i Italiji ima smisla pratiti primer zemalja koje su se prve prebacile na sistem potpune legalne regulacije proizvodnje, prodaje i konzumiranja kanabisa", stoji u memorandumu koji je poslat u talijanski parlament.

    Srovedena je i anketa koja pokazuje da 60 odsto Italijana podržava legalizaciju marihuane.

    Ukoliko se izglasa zakon o legalizaciji, Italijanima će biti dozvoljeno da marihuanu uzgajaju kod kuće, ili u tzv. "kanabis klubovima", koji će biti ustrojeni tako da grupa od najviše 50 ljudi može zajedno uzgajati i deliti svoje proizvode, ali ne smeju ih prodavati javnosti.

    Predlogom zakona je predviđeno da posedovanje do 15 grama kanabisa ne podleže zakonskoj kazni, kao ni "privatno" konzumiranje marihuane. Ali, prodaja će se odvijati isključivo kroz državne trgovine.

    Vlada, naime, računa da će na legalizaciji i distribuciji marihuane znatno povećati poreske prihode, a istovremeno uštedeti novac koji je do sada izdvajala za borbu protiv dilera kanabisa.

    Ukoliko parlament usvoji ovaj predlog zakona, Italija će postati prva zemlja u Evropi koja će u potpunosti legalizovati marihuanu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE