Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Registrovana berza struje Sepeks za Srbiju i jugogistočnu Evropu

    Berza struje za Srbiju i jugoistočnu Evropu Sepeks (SEEPEX)  je zvanično registrovana u Agenciji za privredne registre Srbije i trebalo bi da počne da radi krajem novembra 2015, saopštila je danas Elektromreža Srbije (EMS), suvlasnik berze.

    Kako se navodi u saopštenju, uspostavljanje berze, odnosno organizovanog tržišta struje napraviće od Srbije svojevrsno energetsko čvorište čitavog regiona jugoistočne Evrope.

    Sepeks je kompanija čiji su vlasnici Javno preduzeće EMS i Evropska berza električne energije (EPEX SPOT), a prva sednica Nadzornog odbora Sepeksa biće održana sutra.

    Dodaje se da će tržišna pravila, kao i procedura prijema za buduće članove Sepeksa biti objavljeni tokom jula i avgusta, a oficijelno testiranje sistema sa potencijalnim učesnicima na berzi započeće u septembru 2015.

    "Planirano je da prve transakcije na organizovanom tržištu struje Sepeks budu realizovane krajem novembra ove godine", navodi se u saopštenju.

    EMS je naveo da će Sepeks podržati razvoj konkurentnog, transparentnog i pouzdanog tržišta struje za Srbiju i jugoistočnu Evropu i značajno uticati na povećanje obima trgovanja strujom u regionu.

    Ističe se da Sepeks predstavlja bitan korak u kreiranju i primeni adekvatnog rešenja za uspostavljanje regionalnog tržišta struje u jugoistočnoj Evropi, kao i za njegovu buduću integraciju u jedinstveno panevropsko tržište.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE