Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS: Kamatna stopa ostaje na šest odsto

    Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da zadrži referentnu kamatnu stopu na postojećem nivou od šest odsto, imajući u vidu potencijalne rizike vezane za grčku krizu.

    Kako se navodi u saopštenju, NBS je, i pored toga što su direktni efekti na srpsku ekonomiju iz ekonomskih veza sa Grčkom relativno mali, ocenila da postoje rizici u pogledu indirektnog negativnog uticaja grčke krize na tokove kapitala i troškove servisiranja kreditnih obaveza zemalja u usponu, uključujući i Srbiju.

    Nastavak uspešne realizacije mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, uz aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, značajno doprinosi održivosti javnih finansija i smanjenju izloženosti Srbije eksternim šokovima, pa i negativnim efektima koji mogu proisteći iz pomenutih rizika, ocenio je Izvršni odbor NBS.

    Donoseći odluku o zadržavanju referentne stope, dodaje se, Izvršni odbor je imao u vidu efekte dosadašnje relaksacije monetarne politike i njen uticaj na očekivani povratak inflacije u granice cilja.

    Izvršni odbor NBS je konstatovao da se međugodišnja inflacija kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, odnosno ispod 2,5 odsto, ali da će se u narednim mesecima vratiti u ciljani okvir.

    Od početka godine beleže se povoljniji rezultati u pogledu ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti, što uz fiskalnu konsolidaciju, doprinosi smanjenju eksterne neravnoteže i stabilnosti deviznog tržišta, konstatovao je Izvršni odbor NBS.

    Nastavak uspešne realizacije mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, uz aranžman s MMF, značajno doprinosi održivosti javnih finansija i smanjenju izloženosti Srbije eksternim šokovima, pa i negativnim efektima koji mogu proisteći iz pomenutih rizika. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE