Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Atina ima tri dana za plan

    Grčka vlada ima tri dana da predloži sveobuhvatni plan za izlaz iz krize, saopštili su lideri Evropske unije u Briselu posle vanrednog samita šefova država i vlada evrozone.

    Ako predlog ne stigne do petka ujutru, biće to kraj pregovora, poručuje predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, najavljujući za nedelju novi samit.

    „Večeras nismo našli rešenje“, rekao je novinarima predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i dodao da Atina ima tri dana da dostavi Briselu sveobuhvatni plan reformi i mera štednje ako hoće da računa na kratkoročnu finansijsku pomoć u okviru Evropskog mehanizma za stabilnost.

    Bez pristupa fondovima Evropske centralne banke, Grčka bi morala da zameni evro alternativnom valutom, što bi de fakto dovelo do njenog izbacivanja iz evrozone, popularno nazvanog „gregzit“.

    Juncker je rekao da je lično za ostanak Grčke u evrozone, ali da se mogućnost izlaska ne može isključiti ako dogovor izostane, dodavši da EU imao razarađen plan za „gregzit“.

    Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je za nedelju najavio novi samit u Briselu, na kome će učestvovati svih 28 članica EU, upozoravajući da je situacija „krajnje kritična“.

    „Ako predlog ne stigne do petka ujutru, biće to kraj pregovora i suočićemo se sa najcrnjim rešenjem“, istakao je Tusk i dodao da se grčki premijer Alexis Tsipras na samitu obavezao da će na vreme dostaviti plan.

    Tusk je naveo i da je Tsipras pisano zatražio od lidera evrozone novi paket pomoći, ali da se ona ne može uputiti bez programa reformi i štednje. I Nemačka kancelarka Angela Merkel je napuštajući samit rekla da očekuje predloge Atine i to što pre.

    „Grčka mora da se reformiše ako želi pristup kreditima“, rekla je Merkelova, dodajući da je grčki referendum suzio manevarski prostor za pregovore.

    Sa druge strane, novi ministar finansija u grčkoj vladi Euclid Tsakalotos ocenio je da su države evrozone pokazale političku volju da pomognu Grčkoj da postigne dogovor o paketu pomoći.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE