Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi rasplet: Šta nudi Tsipras, a šta Merkel?

    Grčki premijer Alexis Tsipras danas bi trebao prezentovati novi predlog za rešenje dužničke krize na vanrednom samitu Evrozone. Merkel nudi nešto drugo, tvrdi nemački Bild.

    Plan, kako navodi BBC, sadrži zahtev za otpisom 30 odsto duga, nakon što su Grci na referendumu u nedelju odbili mere pomoći.

    Nemačka kancelarka Angela Merkel, sa druge strane,  predložiće da Grčkoj bude oprošten deo duga, ali i da Atina napusti evrozonu, tvrdi tiražni tabloid "Bild".

    List navodi da neće biti novog paketa finansijske pomoći Grčkoj, odnosno da Nemci više ne žele da učestvuju ni u kakvim novim kreditnim sistemima za Atinu.

    Angela Merkel je, kako se ocenjuje, sklona da ponudi oprošaj dela duga i da pozove EU da pomogne Grcima kroz humanitarne donacije, a u obnovi ekonomije Atina će imati na raspolaganju evropske fondove.

    Grčke banke ostaće zatvorene u utorak i sredu, dok je Nemačka pak upozorila kako bi bezuslovno otpisivanje grčkog duga predstavljalo ozbiljnu pretnju evru.

    U međuvremenu, Evropska centralna banka (ECB) nastavlja pritisak na grčke banke, odbijajući da poveća hitnu pomoć i traži od njih da obezbede veću sigurnost za već postojeću hitno pruženu pomoć.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE