Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako su političari u EU reagovali na vesti iz Grčke

    Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sazvao je za utorak samit zemalja evrozone na kojem će biti razmotreno pitanje Grčke.

    Ranije sinoć, telefonom su o Grčkoj razgovarali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Francois Hollande i složili se da zatraže sazivanje samita evrozone, saopšteno je iz kancelarije kancelarke i iz Jelisejske palate.

    Pored toga kancelarka i francuski predsednik su se izjasnili za sazivanje samita šefova država i vlada evrozone u utorak, i uputili su taj zahtev Donaldu Tusku, predsedniku Evropskog saveta, navodi se u odvojenom saopštenju iz francuskog predsedništva.

    Na rezultate referenduma reagovali su brojni političari u Evropskoj uniji.

    Predsednik Evropskog parlamenta Martin Schulz izjavio je da bi samit šefova država i vlada evrozone koji je planiran za utorak trebalo da se bavi "humanitarnim programom za Grčku", pošto su Grci na referendumu izglasali "ne" zahtevima kreditora za dalju štednju uz obećanje daljih kredita.

    Schulz je u izjavi naglasio da bi Atina trebalo da ispostavi "smislene i konstruktivne predloge" u nadolazećim satima do početka predviđenog samita sa ostalih 18 zemalja evrozone. Schulz je dodao: "Ako se to ne dogodi, ulazimo u vrlo težak, čak dramatičan period".

    Schulz je dodao da obični građani, penzioneri, bolesnici ili deca u obdaništima ne bi trebalo da plaćaju cenu dramatičnog stanja u kom se Grčka nalazi, za koje je stanje Schulz okrivio grčku vladu. Naglasio je da je Grčkoj potreban humanitarni program odmah.

    Poslanička grupa socijaldemokrata u Evropskom parlamentu pozvala je večeras na hitno ponovno otpočinjanje pregovora kreditora sa Grčkom."Od sutra bi trebalo ponovo da otvorimo pregovore. I to u novoj atmosferi solidarnosti i kooperacije", izjavio je šef Progresivne alijanse socijalista i demokrata Gianni Pittella u Briselu, preneli su svetski mediji.

    On je izrazio očekivanje da će se grčka vlada vratiti za pregovarački sto sa "novim, odgovornim stavom".

    Prema njegovim rečima, vreme je i da pojedine zemlje članice EU i ministri prestanu da dopuštaju "da ih vode neprihvatljiva tvrdoglavost, samoživost i unutrašnjepoliticki motivi".

    Socijalistička partija Francuske zvanično je saopštila da je ishod grčkog referenduma "glas protiv stroge štednje, koja je uništila rast i mnoge Grke gurnula u bedu", a ne glas protiv EU.

    Prema oceni te partije, sada je potrebno odmah započeti pregovore o "sveobuhvatnom sporazumu koji će Grčku ponovo uvesti u rast i zemlji omogućiti da ispuni svoje obaveze".

    U tom kontekstu potrebno je, prema oceni francuskih socijalista, tretirati i pitanje grčkih dugova.

    Šef nemačke Socijaldemokratske partije Zigmar Gabriel, ocenio je, međutim, da su pregovori o novom programu pomoći za grčku teško zamislivi.

    Gabriel je za izdanje od ponedeljka lista Tagesspiegel rekao da su grčki premijer Alexis "Tsipras i njegova vlada poveli grčki narod na put gorkog odricanja i beznađa".

    Sa više od polovine prebrojanih glasova ubedljiva većina građana Grčke, 61 odsto, izjasnila se za NE na referendumu, odnosno NE reformama i budžetskoj štednji koje traže kreditori od Grčke da bi joj dali dalju pomoć. Grčki premijer Cipras pozvao je Grke da glasaju NE navodeći da će time ojačati grčka pregovaračka pozicija s kreditorima.

    Poslednji vanredni evropski samit održan je prošlog meseca u Briselu, isto o Grčkoj.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE