Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    FOTO: Grci rekli NE

    Grčki narod rekao "ne" predlogu Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, pokazali su preliminarni rezultati dve trećine prebrojanih glasova sa referenduma u toj zemlji.

    "Treba li prihvatiti plan sporazuma Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda podnet na Evrogrupi 25. juna?"

    Tako je glasilo referendumsko pitanje, na koje je, prema preliminarnim podacima, za "ne" glasalo oko 61 odsto birača, dok je "da" podržalo njih 39 odsto, a mediji javljaju da se na ulicama Atine već slavi.

    Iako su dan pred referendum istraživanja pokazivala da će biti tesno, ipak je većina Grka stala uz aktuelnog premijera Alexisa Tsiprasa, ministra finansija Yanisa Varoufakisa, koji su zagovarali opciju "ne".

    Međutim, podsećanja radi, ishod referenduma ne znači da će Grci napustiti evrozonu, već samo da se odbijaju predlozi kreditora, a to su potvrdili i pomenuti grčki funkcioneri.

    Sa druge strane, iz izjava evropskih fukcionera uoči glasanja moglo se jasno zaključiti da su izbor referenduma poistovećivali sa grčkim napuštanjem evrozone, pa i Evropske unije.

    U svakom slučaju, sad je sve otvoreno i sigurno će već od ponedeljka, kad stignu i zvanični rezultati, početi da se nižu razne reakcije evropskih, pa i svetskih zvaničnika.

    Neke spekulacije u slučaju negativnog ishoda referenduma već su stizale tokom dana, od kojih se mogu izdvojiti ona da će direktorka MMF Christine Lagarde u slučaju "ne" ostati bez fotelje, a druga da će grčko "oxi" (ne), Nemačku koštati milijarde evra…

    Foto: Twitter

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE