Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Finansijska oluja u Portoriku

    Karipska država Portoriko, koja je teritorijalno u sastavu Sjedinjenih Američkih Država, zatražila je od Vašingtona dozvolu za proglašenje bankrota, budući da ne mogu otplaćivati nagomilane dugove.

    Rok za plaćanje dela tog duga, baš poput Grčke, istekao je u ponoć, do kada je Portoriko morao da vrati deo duga od 73 milijarde dolara, a to se nije dogodilo. Tamošnji guverner želi da restrukturira dug prema američkom bankrotnom pravilu, budući da se suočavaju sa nestašicom novca.

    Portoriko je američka teritorija, ali nije kvalifikovan za proglašavanje bankrota, jer nije grad poput Detroita. Izveštaj o njihovim finansijskim problemima govori da samo povećanje poreza i smanjenje potrošnje neće biti dovoljni.

    Prema izveštaju, za probleme su krivi uklanjanje poreza za proizvođače, krah cena nekretnina i recesija u SAD 2009. Tako je spoljni dug ove zemlje od 2000. do 2012. godine porastao sa 24 na 70 milijardi dolara.

    Uprkos problemima Portorika, iz Bele kuće je stigla vest da niko u administraciji niti u Vašingtonu ne planira federalno napuštanje Portorika, kojem preti finansijska oluja.

    Prema Ustavu Portorika, ukoliko se zakasni sa plaćanjem međunarodnih obaveza, vlada nema pravo da plaća domaće servise, što znači kolaps ekonomije i oštre mere štednje za tri i po miliona Portorikanaca.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE