Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    CeSID: Vladi manje verujemo, živimo sve nepodnošljivije

    Poverenje građana Srbije u Vladu je opalo za godinu dana na 31 odsto, više od polovine ih smatra da Srbija ide u lošem pravcu, a svaki deveti stanovnik živi nepodnošljivo, pokazuju rezultati istraživanja koje je predstavio Centar za slobodne izbore i demokratiju.

    Naspram 51 odsto građana, koji smatraju da Srbija ide u lošem pravcu, 28 odsto smatra da je na dobrom putu, rečeno je na Okruglom stolu "U susret reformi političkog sistema u Srbiji CeSID, Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) i Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) u Medija centru".

    Izvršni direktor CeSID Bojan Klačar ukazao je da je takva slika javnog mnjenja slična proteklih tri, četiri godine, ali da je prošle godine u isto vreme 47 odsto smatralo da Srbiji ide loše, a 30 odsto je videlo zemlju na dobrom putu.

    Čak 31 odsto građana Srbije živi teško podnošljivo, pokazali su rezultati istraživanja.

    Programski direktor Đorđe Vuković predstavio je rezultate poverenja u institucije države, uz ocenu da je nepoverenje građana konstantno.

    Vlada Srbije beleži pad poverenja građana na 31 odsto, sa 35 u martu prošle godine, a poraslo je nepoverenje na 39 odsto, sa 34. Poverenje u instituciju Predsednika opalo je za pet odsto, dok je nepoverenje poraslo za pet odsto, rekao je Vuković.

    Predsednik Srbije uživa poverenje od 27 odsto, a bilo je 33 odsto pre tri meseca, a 43 odsto nepoverenja, naspram 38 nepoverenja građana u martu 2015, naveo je on, ukazujući da je bitno negativan skor prema predsedniku – 16 odsto.

    Značajan je i pad poverenja u Vojsku Srbije, koja je uživala najveće povernje građana sa 58 na 50 odsto. Svaki 5. ispitanik ima poverenje u Skupštinu Srbije.

    Istraživanje je pokazalo da je 40 odsto spremno da učestvuje u rešavanju problema, dok 26 misli da ne mogu da utiču, niti da imaju kontrolu nad svojim životom, pri čemu je gotovo milion građana članovi stranke, više nego sindikata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE