Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Juncker dao poslednju ponudu Grčkoj

    Šef Evropske komisije Jean-Claude Juncker pružio je Grčkoj ponudu u poslednji čas kako bi ta zemlja ipak mogla da sklopi sporazum s kreditorskom trojkom o dobijanju međunarodne finansijske pomoći.

    Zvaničnik Evropske unije, koji je zbog osetljive prirode pregovora želeo da ostane anoniman, nazvao je Junckerov gest "nekom vrstom ponude u poslednji čas" pred današnji istek važenja programa finansijske pomoći.

    Atina je, takođe danas, dužna da plati Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 1,6 milijardu evra. Ono što je Juncker ponudio jeste da grčki premijer Alexis Tsipras uputi pismo njemu i ostalim vođama EU u kojem će navesti da prihvata ponudu koja je bila na pregovaračkom stolu prošlog vikenda. 

    Od Tsiprasa se takođe traži da odustane od referenduma zakazanog za 5. jul, na kome bi se građani Grčke izjasnili o uslovima kreditora.

    Tsipras je pozvao građane da na referendumu glasaju protiv predloga kreditorske trojke: Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i Evropske komisije. 

    On je juče takođe rekao da MMF-u neće biti plaćeno, ako se ne postigne sporazum s kreditorima o produžetku programa pomoći Grčkoj. 

    Foto: Beta/Ap

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE